De Oscarcampagne voor ‘Close’ draait nog steeds op volle toeren. Lukas Dhont gaf recent een interview aan The Guardian.© PHOTOPQR/LE PARISIEN/MAXPPP

Lukas Dhont openhartig over eigen jeugd: “Toen mijn ouders uiteen gingen, zei mijn vader me dat hij op avontuur ging met Indiana Jones”

De Oscars komen almaar dichterbij, en dus draait ook de promotie van ‘Close’ op volle toeren. Lukas Dhont, die met zijn tweede langspeelfilm kans maakt op een beeldje voor beste internationale film, gaf een interview aan de prestigieuze Britse krant ‘The Guardian’. Daarin heeft hij het onder andere over zijn kindertijd en zijn betrachtingen met de film.

Wout Desmytere

Ook aan The Guardian vertelt Dhont hoe zijn tweede film beïnvloed werd door zijn eigen jeugd, door de hechte vriendschappen die hij verbrak uit angst voor de reacties van de buitenwereld. “Ik heb als tiener amper gesproken”, vertelde hij eerder aan deze krant. “Ik kopieerde het gedrag van anderen. Wat ze zeiden, hoe ze wandelden, hoe ze zich kleedden.”

Ook in het nieuwe interview zegt de regisseur dat het ‘deconstrueren van zijn harnas’ het grootste karwei uit zijn volwassen leven is. “Zodra jonge mannen opgroeien, breekt de maatschappij iets essentieels in hen. We zeggen hen dat ze niet moeten luisteren naar wat ze echt verlangen. Voor veel mensen beginnen op dat moment de eenzaamheid en de worstelingen met mentale gezondheid.”

Avonturen met Indiana Jones

De Oscaruitreiking vindt in de nacht van 12 op 13 maart plaats. Close is de achtste Belgische – en vijfde Vlaamse – film die een nominatie in de wacht sleept. Tot nu toe keerde enkel de korte animatiefilm Een Griekse tragedie uit 1987 terug met een gouden beeldje. Afwachten of Dhont straks de tweede wordt.

De regisseur vertelt ook hoe de relatie met zijn ouders zijn carrière beïnvloed heeft. Zij gingen uit elkaar toen hij zes jaar oud was.“Mijn vader vertelde me toen dat hij op avontuur ging met Indiana Jones. Ik had die films nog nooit gezien, dus ik dacht dat hij een echte man was. Pas een jaar later viel mijn frank, in de videotheek. Maar ik ben mijn vader dankbaar voor die verhalen. Hij voedde me zo al met cinema. Ik denk dat hij me wilde beschermen. Hij heeft gegeven wat hij maar kon, en doet dat nog steeds. Hij is natuurlijk sterk beïnvloed door de genderconstructies waar hij deel van uitmaakte. Maar ik geloof graag dat iedereen zijn best doet.”

(Lees verder onder de foto)

Lukas Dhont (derde van links) met de cast van ‘Close’© BELGA

Film over volwassenen

Toen hij zijn opleiding aan de filmschool startte, wilde Dhont dan ook films maken over ‘zinkende schepen, zombies en Harrison Ford die door de jungle rent’. “Ik zou nog steeds graag een queerversie van Titanic maken”, klinkt het. “Nu is Titanic sowieso superqueer, maar eentje die dat nog meer is.”

Aan het einde van het gesprek hint hij ook al op zijn volgende project. Geen film over kinderen of adolescenten dit keer, maar over volwassenen. “Ik ben blij dat ik dat al kan zeggen. Zo kan jij niet denken: ach, hij is zó voorspelbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer