Polen reageert op Oekraïne-oorlog: regering koopt 1.400 nieuwe pantservoertuigen voor het leger

De Poolse regering beseft dat, met de oorlog in Oekraïne, extra investeringen in het leger noodzakelijk zijn. Het land koopt nu 1.000 nieuwe gevechts- en 400 ondersteuningsvoertuigen, bovenop de monsterbestelling die de afgelopen zomer werd geplaatst.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne heeft landen in het Westen opgeschrikt. Verschillende regeringen beseften dat hun legers simpelweg te klein of te zwak zijn om een aanval te kunnen afweren. Polen bevindt zich in deze groep: het land besloot zijn defensiebudget fors op te krikken, van 2,5 procent naar 4 procent van zijn bruto binnenlands product. Dit wordt ook vertaald in heel wat nieuw materiaal.

In het nieuws: 1.400 nieuwe voertuigen moeten de komende twee jaar afgeleverd worden bij de Poolse strijdmachten.

  • De deal, die naar verwachting de waarde van tien milhard euro zal overschrijden, is het grootste contract voor de Poolse defensie-industrie in vijftig jaar tijd. Die industrie zal in 2024 of 2025 de eerste Borsuk-infanteriegevechtsvoertuigen moeten afleveren. Huta Stalowa Wola, een bedrijf dat voor negentig procent in handen is van de overheid, zal daarin de lead nemen.
  • In
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer