© BELGA

Europa wil totaalverbod op alcohol in het verkeer voor jonge chauffeurs

Het aantal verkeersdoden blijft veel te hoog en alcohol is niet zelden de oorzaak. Europa wil daarom een totaalverbod op drinken en rijden voor jonge chauffeurs. Maar verkeersinstituut Vias zou liever een stap verder gaan en pleit voor een algemene nultolerantie.

Europese landen geldt nu al een nullimiet voor wie minder dan twee jaar zijn rijbewijs heeft. Bij ons gelden enkel strenge straffen voor onervaren bestuurders die betrapt worden op rijden met alcohol of drugs in het bloed. Ze moeten sowieso voor de politierechter verschijnen.

Europa wil nu in alle lidstaten een totaalverbod invoeren voor wie pas zijn rijbewijs heeft. Maar Vias pleit voor nultolerantie voor iedereen. “Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is het gemakkelijker te handhaven voor de politie”, zegt Stef Willems. Uit onderzoek blijkt dat er alleszins een draagvlak voor is en dat het aantal slachtoffers zo pas echt daalt.

Nultolerantie betekent overigens niet dat je zelfs geen ‘Mon Chéri’ meer kan eten voor je het stuur neemt omdat er een zekere marge op zit.

De Europese Commissie wil ook het digitaal rijbewijs invoeren. Zo kan de politie in elke lidstaat onmiddellijk zien of de chauffeur die ze controleren wel over een rijbewijs beschikt op dat moment.

Verder wil men een reeks bijkomende overtredingen invoeren zoals gevaarlijk parkeren of inhalen. En bij de rijopleiding meer aandacht schenken aan de kwetsbare weggebruikers.

Wanneer en of de nieuwe maatregelen er komen valt nog af te wachten. (tg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER