Voert China een nieuwe nucleaire wapenwedloop aan?

De vrees voor een nieuwe nucleaire wapenwedloop zoals tijdens de Koude Oorlog neemt toe nu blijkt dat China Russisch uranium importeert.

Waarom is dit belangrijk?

Nucleaire wapens zijn zodanig gevaarlijk dat ze in staat zijn om onze planeet te vernietigen. Tijdens de Koude Oorlog bleven de twee sterkste staten deze wapens ontwikkelen en heerste er een wapenwedloop. Gezien het gevaar daarvan, besloten kernmachten verdragen met elkaar af te sluiten om nucleaire arsenalen te beperken en minderen. Rusland stapte vorige week uit het enige resterende nucleaire verdrag: New START. Niets houdt nu nog een nieuwe nucleaire wapenwedloop tegen.

In het nieuws: China bouwt momenteel de nucleaire CFR-600 reactor op het Changbiao-eiland.

  • Dat eiland ligt zo’n 220 kilometer ten noorden van Taiwan in de Oost-Chinese Zee en is een van de meest dicht opgevolgde nucleaire installaties in de wereld. Dat schrijft de financiële website Bloomberg.
  • Amerika vermoedt dat de reactor plutonium zal produceren dat geschikt is voor atoomwapens. Daarmee zou Beijing zijn nucleair arsenaal, vandaag geschat op ruim 350 kernraketten, in de komende
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer