"Politici die niet op sociale media zitten, daar is iets mis mee", vindt populairste Vlaamse politicus op TikTok Jos D'Haese (PVDA) 

Jos D'Haese (PVDA) vindt niet dat er een verbod moet komen op TikTok nu het Europees Parlement de app verbiedt voor zijn medewerkers. Hij erkent dat er heel wat privacyproblemen zijn op het platform, en vindt dat voor alle sociale media een regularisering moet komen. "Dat neemt niet weg dat sociale media de manier zijn om interactie te hebben met mensen, en het wordt tijd dat alle politici dat inzien," zo zegt hij in #BelRiadh.

In het tweewekelijkse online-praatprogramma #BelRiadh gaat VRT-journalist Riadh Bahri in gesprek met jongeren over de maatschappelijke thema's die hen bezighouden. In het nieuw seizoen streamt Bahri het programma vanuit zijn eigen living, met een gast aan zijn zijde. In deze aflevering discussiëren jongeren met Vlaams politicus Jos D'Haese over de gevaren van TikTok en of er een TikTok-verbod moet komen voor politici in België. 

Er is de afgelopen dagen heel wat commotie ontstaan rond de cyberveiligheid van TikTok. Niet onterecht, zo zegt Vlaams Parlementslid Jos D'Haese (PVDA). "Ik maak me heel wat zorgen over het misbruik van data, maar niet alleen bij TikTok." Hij vindt dat alle sociale media te veel persoonlijke informatie opslaan en die data niet horen te verkopen aan multinationals.

Geopolitieke relaties

"Ik heb het gevoel dat het bij de discussie over de Chinese app TikTok niet altijd gaat over privacy, maar ook over de relatie die wij als Europa hebben met de Verenigde Staten versus de relatie die we hebben met China", gaat D'Haese verder. "Het is niet omdat we minder goede politieke vriendjes zijn met China dat we die oorlog moeten uitvechten via TikTok. Facebook en andere Amerikaanse sociale media hebben ook heel wat informatie van ons als burger gebruikt, dat weten we ook." 

Als het gaat over de veiligheid van onze gegevens, denk ik dat we zowel China als Amerika eens moeten uitnodigen om te praten over wat er allemaal moet veranderen

Jos D'Haese, Vlaams parlementslid PVDA

Als D'Haese moet kiezen aan wie hij zijn informatie geeft, blijft hij vaag: "Als het gaat over de veiligheid van onze gegevens, denk ik dat we beiden eens moeten uitnodigen om te praten over wat er allemaal moet veranderen." 

BEKIJK - Jos D'Haese weet niet of hij de Amerikaanse of Chinese overheid het meest vertrouwt met zijn persoonlijke data op sociale media:

Videospeler inladen...

Sociale media als reclame voor politici

TikTok is een sociaal medium waar politici geen advertenties op kunnen zetten. Het is aan hen zelf om op te vallen op het platform. "Ik wil niet aan politiek doen door in een konijnenpak te zitten. Daarom dat ik focus op politieke posts. Ik wil mensen bereiken en hen wegwijs maken in politiek. De 119.000 volgers die ik heb, tonen dat ik hen duidelijk aanspreek en ik krijg dagelijks meer dan 100 berichten van mensen die willen discussiëren. Daar zit de macht van sociale media. Elke politieker die dat niet doorheeft, daar is iets mis mee", benadrukt D'Haese.

Ik wil niet enkel mijn kiezers ronselen op TikTok, ik wil aan die 16- en 17-jarigen tonen dat ze de samenleving kunnen veranderen door politiek engagement te tonen

Jos D'Haese, Vlaams parlementslid PVDA

Te jong publiek op TikTok?

"Op sociale media kan je in gesprek gaan met je kiezerspubliek, maar ligt de leeftijd van de TikTok-gebruikers daar niet wat laag voor?", vraagt Britt in de chat zich af. "Vanaf 13 jaar kan je een account maken op TikTok, maar veel jongere kinderen zitten daar ook al op te scrollen." D'Haese ziet inderdaad dat zijn publiek op TikTok jonger is, maar vindt dat net een troef. "Ik wil niet enkel mijn kiezers ronselen op TikTok, ik wil aan die 16- en 17-jarigen tonen dat ze de samenleving kunnen veranderen door een politiek engagement te tonen. Dat is op elke leeftijd al relevant. De echte jonge kijkers komen op televisie ook politieke boodschappen tegen, en die zappen ze dan ook weg, dat kunnen ze op TikTok even goed wegscrollen." 

BEKIJK - De volledige aflevering van #BelRiadh over een verbod op TikTok voor Belgische politici:

Videospeler inladen...

Meest gelezen