© rr

Biografie nummer drie voor de Meilandjes, en ook die zorgt voor beroering

Ze houden van ‘lekker wijnen’, van verhuizen naar chateaus en boerderijen, en van biografieën over zichzelf schrijven. De Meilandjes zijn intussen toe aan nummer drie, met dank aan jongste dochter Maxime (27). In ‘Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig!’ schrijft ze openhartig over hoe ze ten prooi viel aan misbruik en een verkrachting. Maar die onthullingen zorgen voor heel wat beroering en kritiek.

Eva De Poorter

Pater familias Martien Meiland was de eerste in 2020. De populariteit van het gezin piekte na een eerste succesvol seizoen van Chateau Meiland. Daarin werden ze gevolgd terwijl ze hun kasteel renoveerden om er een B&B in te starten. Het jaar daarop was mama Erica aan de beurt. Ze onthulde niet alleen dat ze Martien bijna vermoord had, ze uitte ook felle kritiek tegenover de islam en de hoofddoek. Wat haar dan weer in een mediastorm deed belanden.

LEES OOK. Martien (60) en Erica Meiland (58) over fans aan de deur, de islamrel en elkaar: “Ik vind hem al een beetje aftakelen” (+)

LEES OOK. Alweer verhuizen in ‘Chateau Meiland’: Maxime (26) zet na zeven maanden miljoenenvilla op de markt

Nu is het dus aan jongste dochter Maxime. Op haar 27ste komt ze met haar biografie. Ook dat derde Meiland-boek is opgetekend door Jan Dijkgraaf. Samen met Erica richtte hij de uitgeverij Osjato op, waar de eerdere boeken hen geen windeieren legden. Naar eigen zeggen gingen er 150.000 exemplaren over de toonbank van dat van Martien, Erica verkocht er 75.000. Op 30 maart ligt Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu … gelukkig! in de rekken.

Naaktfilmpje

Naast de titel is ook de korte inhoud bekend. Maxime noemt zichzelf een gelukkig kind tot haar vader Martien het gezin verliet, en ze op de middelbare school slachtoffer werd van sexting. Het heeft een enorme impact op haar. Ze vluchtte als tiener in de drank, en krijgt te maken met een verkrachting op haar vijftiende door een ex-gevangene. Onthullingen waar ze in de talkshow Humberto op zondag even op in ging, met moeder Erica aan haar zijde.

“Ik wil jonge meisjes, maar tegenwoordig ook veel jongens, die te maken hebben met sexting en misbruik steunen. Ik wil dat ze zich niet alleen voelen”, vertelde ze. “Want dat had ik wel: ik voelde me heel eenzaam. Het begon rond mijn veertiende, en heeft jaren geduurd. Ik weet wie de daders zijn. Het begon met een naaktfilmpje dat verspreid was op school. Ik ben naar de politie gegaan. Een vrouw daar zei toen tegen mij: je moet er je wel bewust van zijn, dat als je echt aangifte doet dat je weer het hele verhaal moet doen, heel het proces moet ondergaan als er wat van komt. Dat heeft me zo afgeschrokken, dat ik er niet verder mee wou gaan.”

De familie op de uitreiking van de Televizierring in 2019, toen ze de prestigieuze prijs won.© foto: Anneke Janssen

Toen ze het uiteindelijk vertelde aan haar moeder, kreeg ze van haar heel veel steun. “Zij zei: ga in therapie. Het is zo belangrijk om het thuis te vertellen.” Sindsdien gaat het beter. “Maar ik denk niet dat ik ooit nog de oude Maxime word. Ook Clairetje (haar oudste dochtertje, nvdr.) is een beetje mijn redding geweest. Dan had ik weer een doel in mijn leven. Ik heb momenten gehad waarbij ik het niet meer zag zitten. Ik heb pogingen (tot zelfdoding, nvdr.) ondernomen.”

Verkooptruc

In Nederland is er sindsdien veel te doen om haar onthullingen, met verdeelde reacties. De ene vindt het moedig dat ze erover spreekt, anderen zien het als een cynische verkooptruc voor haar boek. Erica nam het intussen al op voor haar dochter: “Ik ben trots op haar dat ze het verteld heeft, want daar zag ze tegenop.”

Toch blijft de kritiek op dochter Meiland aanzwellen, ook door haar uitspraken afgelopen maandag in een nieuwe aflevering van Chateau Meiland. Ze heeft haar oog laten vallen op een nieuwe villa, maar eentje waarvoor ze dringend moet bezuinigen. “We moeten ons leven omgooien”, klinkt het in de reeks. “De auto moet eruit. Geen schoonmaaksters meer. Claire gaat niet meer naar de buitenschoolse opvang en Vivé (haar dochtertje, nvdr.) maar een keer in de week.” Het lokte sarcastische opmerkingen uit bij kijkend Nederland zoals “je zou er bijna medelijden mee krijgen”. Het is nog maar de vraag of het ook maar iets af zal pitsen van de populariteit van de Meilandjes. Na vijf jaar zaten er maandagavond toch alweer 890.000 kijkers voor het scherm.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer