De moai lag honderden jaren verborgen in de bodem van het intussen uitgedroogde meer in een vulkaankrater.

Nieuw moai-beeld ontdekt in uitgedroogd meer op Paaseiland: "Unieke vondst"

Op Paaseiland is een nieuwe "moai" ontdekt, een standbeeld dat zo typerend is voor het eiland. Het werd gevonden in de bodem van een opgedroogd meer in de krater van een vulkaan. Volgens Ma'u Henua, de organisatie die instaat voor de bescherming en bewaring van het erfgoed op het eiland, is het een unieke vondst die mogelijk heel wat nieuwe inzichten in de moai kan opleveren.  

Paaseiland is een Polynesisch eiland in de Stille Oceaan, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Het ligt op ongeveer 3.700 kilometer ten westen van de Chileense kust, staatkundig is het ook onderdeel van Chili. Het eiland is vooral bekend voor het duizendtal metershoge standbeelden, de moai. Zij werden tussen de 12e en de 15e eeuw uitgehouwen door de Rapa Nui, de oorspronkelijke inwoners.

De moai zijn in een soort kring om het eiland geplaatst, op ceremoniële platforms, met hun gezicht naar het binnenland. Voor de Rapa Nui zijn de standbeelden figuren van spirituele devotie, die de geest van een belangrijke voorouder in zich dragen. Ze geloven dat elk beeld de incarnatie van een overleden familielid is.

Vorige maand waren wetenschappers van drie Chileense universiteiten aan de slag in de krater van de vulkaan Raro Raraku in het nationaal park van Rapa Nui. Ze onderzoeken hoe ze het eens vochtige moerasland in de krater kunnen herstellen. Tijdens dat onderzoek ontdekten medewerkers het beeld. Het is 1,60 meter hoog en lag met het gezicht naar de lucht.
De moai is 1,60 meter hoog en ligt met het gezicht naar de lucht.
"Dit is een bijzondere vondst. Het is de eerste keer dat een moai in het meer van de Rano Raraku-krater is ontdekt", zegt Ma'u Henua, de organisatie die instaat voor de bescherming en bewaring van het erfgoed op het eiland. "Deze moai ligt in het midden van het meer, dat in 2018 is beginnen op te drogen. Voor minstens de laatste 200, 300 jaar stond het water 3 meter diep. Niemand heeft de moai in die periode daar kunnen achterlaten."
 
De moai heeft "herkenbare trekken, maar geen duidelijke aflijning", zegt Ma'u Henua. "Het is veelbelovend voor wetenschappelijk en natuuronderzoek." De organisatie gaat nu fondsen verzamelen om het beeld uitgebreid te kunnen onderzoeken. Maar: "Er zijn geen plannen om de moai te verplaatsen."

BEKIJK - Het maoi-beeld op de bodem van het meer:

Videospeler inladen...
Het is de eerste keer dat een moai in het meer van de Rano Raraku-krater is ontdekt.

Paaseiland -met de moai- is een van de grootste toeristische trekpleisters voor mensen die Chili bezoeken. Maar de moai lijden onder erosie en de stijgende zeespiegel. Ook korstmossen tasten de beelden aan.

Voor de Rapa Nui zijn de moai figuren van spirituele devotie, die de geest van een belangrijke voorouder in zich dragen.

Meest gelezen