Een van de groeven in het wegdek van de Kalkensteenweg
© Lieven Van Imschoot

Overheid negeert deadline rechter en blijft heraanleg gevaarlijke Kalkensteenweg in Wetteren uitstellen

Het ziet ernaar uit dat de Kalkensteenweg in Wetteren niet zal heraangelegd worden tegen 13 mei. De Vlaamse overheid had die deadline gekregen van de rechter, nadat een buurtbewoner een rechtszaak had gewonnen over de slechte staat van de straat. Maar de overheid is in beroep gegaan en plant de heraanleg nog niet binnenkort.

Pieter uit Wetteren sleepte vorig jaar de Vlaamse Overheid voor de rechter, omdat de Kalkensteenweg gevaarlijk is voor fietsers en voor passagiers die op de bus wachten. Bovendien zorgen groeven in de weg voor trillingen en geluidsoverlast. Hij won de zaak, en het Agentschap Wegen en Verkeer kreeg ruim een jaar de tijd om de weg aan te pakken.

Op 13 mei zou de heraanleg van de Kalkensteenweg achter de rug moeten zijn, maar het ziet ernaar uit dat het agentschap die deadline niet zal halen. De overheid gaat namelijk in beroep tegen de uitspraak. Op 7 september behandelt het hof van beroep in Gent de zaak.

"Wel op agenda, maar niet voor meteen"

De heraanleg staat wel nog steeds op de agenda, benadrukt het agentschap, maar het zou niet mogelijk zijn om de hele planning om te gooien en nu al een bepaald stuk van die weg aan te pakken. "Wij bepalen samen met Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) de prioriteiten, op een objectieve manier en volgens de maatschappelijke noden. Wat we niet doen, is willekeurige kleine stukken weg opbreken en vervangen. Dat zou niet getuigen van goed beheer", klinkt het. 

Zo'n straat heraanleggen kan ook niet snel gebeuren volgens het agentschap. "We moeten een hele procedure volgen, met een projectvoorstelling, haalbaarheidsstudie, analyses, zoektocht naar partners en een archeologisch en milieu-onderzoek. Daarnaast kunnen er onteigeningen mee gepaard gaan en moeten we een omgevingsvergunning aanvragen", klinkt het. Het voorontwerp zou bijna klaar zijn.

Meest gelezen