Archieffoto

Boete voor man die met fiets op Brusselse Ring reed: "Moest op tijd op afspraak zijn"

Een zestiger uit Ukkel is door de politierechtbank van Halle veroordeeld tot een boete voor het rijden met zijn fiets op de Brusselse Ring. De man was onderweg met zijn wagen toen hij in een file op de Ring terecht kwam. Om de file te omzeilen, parkeerde hij zijn auto op een snelwegparking en ging hij verder met de fiets. Maar fietsen op de snelweg is verboden.

Om tijdig op een afspraak te komen, heeft een 67-jarige man uit Ukkel een stukje van de Brusselse Ring in Drogenbos afgelegd per fiets. “Ik kwam die dag terug van Valenciennes in Frankrijk”, zo vertelt de beklaagde, Christian Duchâteau. 

“Ik had om 19 uur een afspraak op de parking van de Carrefour in Drogenbos. Maar het verkeer op de snelweg stond muurvast en ik zou hopeloos te laat komen. Daarom heb ik mijn wagen geparkeerd op de Total-parking langs de Ring in Ruisbroek en daar ben ik overgeschakeld naar mijn plooifiets."

Christiaan Duchâteau reed met zijn fiets op de Brusselse Ring om op tijd te komen op zijn afspraak
Jelle Schepers

De politie merkte de man op en zette meteen de achtervolging in. "Met zwaailichten en sirenes. Ze hebben me eigenlijk klem gereden, dus ik ben maar blijven staan. Ik heb meteen toegegeven dat ik in fout was. Maar ze waren echt boos en hebben een proces-verbaal opgemaakt", vertelt de man. 

"Ze gaven nog ironisch mee dat ik een mooi voorbeeld was om zoiets op mijn leeftijd te doen. Ik dacht dat ik gewoon een boete zou krijgen maar dan volgde er toch een dagvaarding.”

Boete

De man moest zich verantwoorden in de politierechtbank in Halle. Het parket vroeg om de man een boete van 320 euro en een rijverbod van 15 dagen op te leggen. 

“Hij reed op de pechstrook, daarna een stukje op de eerste rijstrook om nadien zijn weg weer verder te zetten op de pechstrook. Er was druk verkeer, maar toch vond de beklaagde het normaal om zich daar met zijn fiets te begeven. Hij zag er de ernst niet van in”, zo vatte de procureur de feiten samen.

Uiteindelijk ben ik op tijd gekomen, dus eigenlijk heb ik geen spijt van mijn beslissing

Beklaagde Christian

Uiteindelijk is de man er met een boete van 80 euro vanaf gekomen. Politierechter Johan Van Laethem gaf de man ook een duidelijke boodschap mee. “Ik ken de omstandigheden, maar toch blijft het abnormaal dat je je op zo’n plek met een fiets begeeft”, stelde de rechter. 

Ondanks de interceptie slaagde Christian er toch in om op tijd op zijn afspraak te komen. “Dus eigenlijk heb ik niet echt spijt van mijn beslissing toen", zegt hij al lachend.

Meest gelezen