Flip Franssen

Uit onderzoek Uhasselt blijkt dat migrantensenioren, ondanks heimwee, ervoor kiezen om oude dag in België door te brengen

Belgen met een migratieachtergrond staan vaak voor het dilemma of ze hier of in hun thuisland oud willen worden. Maar de meesten kiezen er toch voor om hier te blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de UHasselt naar het wonen en het woongedrag van ouderen met een migratieachtergrond. 

Ouderen met een migrantenachtergrond overwegen op latere leeftijd vaak om terug te keren naar hun thuisland. Maar hun kinderen, het feit dat ze het hier goed hebben en de opgebouwde herinneringen zorgen ervoor dat ze uiteindelijk kiezen om in België te blijven. Dat blijkt uit een interview met 23 ouderen met een migrantieachtergrond. 

Ook is de visie van ouderen met migratieachtergrond over wonen op oudere leeftijd anders dan die van ouderen zonder migratieachtergrond. Als alleen wonen niet meer gaat, kiezen ze er minder vaak voor om naar een woonzorgcentrum te gaan en zullen ze eerder bij de kinderen gaan inwonen. 

Gelijkenissen

Maar er zijn ook opvallende gelijkenissen tussen ouderen van alle culturele achtergronden. Ze willen allemaal liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen en zijn bereid daarvoor aanpassingen te doen. 

Zo wordt bijvoorbeeld het bad vervangen door een inloopdouche. De geïnterviewden zijn bereid die obstakels erbij te nemen als ze thuis blijven, omdat ze vrezen hun zelfstandigheid te verliezen als ze naar een woonzorgcentrum verhuizen.          

Meest gelezen