Zo reageren Vlaamse partijen op voorstel voor fiscale hervorming van vicepremier Van Peteghem

De fiscale hervorming die vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) donderdag voorstelt, is volgens Vooruit en coalitiepartner Groen “een goede basis om mee van start te gaan”. Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout wil snel aan tafel gaan om de hervorming te realiseren, en legt een aantal eisen op tafel. Oppositiepartij Vlaams Belang is dan weer radicaal tegen de hervormingsplannen: de partij hekelt de beoogde verdubbeling van de effectentaks en de “verhoging van de accijnzen en btw”.

jvh
Bron: BELGA

Van Peteghem stelt een vijfentwintigtal maatregelen voor van wat hij de eerste fase van de fiscale hervorming noemt. Hij wil onder meer de lasten voor wie werkt naar beneden brengen, zodat werken netto meer loont, en van de twee verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent een geharmoniseerd tarief van 9 procent maken, met een tarief van 0 procent op zaken als groenten en fruit.

LEES OOK. Minstens 835 euro nettoloon extra voor alle werkenden, maar wel een duurdere winkelkar: dit is het plan voor de fiscale hervorming

“Het voorstel is een goede basis om mee van start te gaan”, reageert Groen-covoorzitter Vaneeckhout. “Maar laten we nu eindelijk fatsoenlijk aan tafel gaan zitten en knopen doorhakken.” Vaneeckhout somt op wat voor zijn partij “cruciale elementen” zijn: de verlaging van de prijs van de tickets voor het openbaar vervoer en die van gezonde voeding, een verhoging van de bijdrage van grote vermogens en een lastenverlaging op arbeid die voldoende gericht is op lage en middeninkomens. “Dat moeten we deze legislatuur nog realiseren. Laten we snel aan tafel gaan”, zegt Vaneeckhout.

Jeremie Vaneeckhout© BELGA

Volgens Van Peteghem moet de tweede fase van de hervorming voorwerp zijn van de regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van 2024. Zaken als de invoer van een meerwaardebelasting, waarvoor de tijd nu ontbreekt, horen daar in thuis, zegt de minister.

Vlaams Belang is “radicaal tegen”

Oppositiepartij Vlaams Belang is echter radicaal tegen de plannen van Van Peteghem. De partij hekelt de beoogde verdubbeling van de effectentaks en de “verhoging van de accijnzen en btw”. Volgens de partij dreigen basisproducten als melk en brood duurder te worden, maar eten op restaurant net goedkoper. “De btw van de winkelkar optrekken in tijden van ongeziene inflatie is niet alleen een bijzonder slechte timing. Het is gewoon onaanvaardbaar. Zeker aangezien heel wat gezinnen nog steeds een koopkrachtcrisis ervaren”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)© BELGA

De verdubbeling van de effectentaks zal volgens hem de kleine spaarder treffen. “Zelfs wie beperkte bedragen ondergebracht heeft in een beleggingsfonds dat gekoppeld is aan een verzekeringscontract, zal dit moeten ophoesten. Verzekeraars zullen deze taks immers aan hun klanten doorrekenen.”

“Wat we in dit land met de hoogste belastingen van het ganse heelal nodig hebben, zijn geen belastingverhogingen of belastingverschuivingen, maar reële belastingverlagingen”, vindt Vermeersch.

Open VLD schiet Van Peteghem niet helemaal af

Volgens Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert komt de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) “op het eerste zicht op een aantal vlakken tegemoet aan de liberalen”. Over andere zaken moet dan weer verder worden onderhandeld, zegt hij.

Van Peteghem legt een pakket maatregelen op tafel die samen de eerste fase van de fiscale hervorming moeten vormen. De CD&V-vicepremier wil onder meer de belastingvrije som en de ondergrens voor de hoogste belastingschijf optrekken, zodat de doorsnee werknemer minstens 835 euro netto per jaar meer overhoudt. Daarnaast vervangt de minister de twee verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent door een geharmoniseerd tarief van 9 procent, al zijn daar ook uitzonderingen op voorzien. Van Peteghem mikt op 1 januari 2024 voor de inwerkingtreding van de hervorming.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zei enkele weken geleden in Het Nieuwsblad nog dat “de grote hervorming waarmee je de mensen blij gaat maken” niet meer voor deze legislatuur zou zijn. Hij schiet de plannen van Van Peteghem echter niet af. “We zijn het plan nog volop aan het bestuderen”, klinkt het, maar “op het eerste zicht komt het op een aantal vlakken wel tegemoet aan de liberalen”.

Andere zaken liggen moeilijker, geeft Lachaert aan. “We moeten wel opletten dat gewone kmo’s en ondernemingen die hier voor investeringen en tewerkstelling zorgen uiteindelijk niet de rekening zullen betalen. Daar hebben we toch nog vragen tot verduidelijking over.”

De Franstalige tegenhanger van Lachaert, Georges-Louis Bouchez, schoot donderdagochtend in een tweet wel al het voorstel af om de opbrengst van de taks op effectenrekeningen te verdubbelen. “De belastingen moeten worden verlaagd, niet verhoogd”, aldus de MR-voorzitter.

Vooruit wil meer ambitie

Net als haar coalitiepartner Groen, noemt regeringspartij Vooruit de fiscale hervormingsplannen van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een goede basis. Maar voor Kamerlid Joris Vandenbroucke “mag dat ambitieuzer, met minder lasten op de winkelkar en meer op de grootste vermogens”.

LEES OOK. MR-voorzitter Bouchez schiet voorstel voor fiscale hervorming meteen af: “De belastingen moeten worden verlaagd, niet verhoogd”

Van Peteghem stelt donderdag een vijfentwintigtal maatregelen voor van wat hij de eerste fase van de fiscale hervorming noemt. Onder meer wil hij de lasten voor wie werkt naar beneden brengen, zodat werken netto meer loont, en van de twee verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent een geharmoniseerd tarief van 9 procent maken, met een tarief van 0 procent op zaken als groenten en fruit.

Joris Vandenbroucke (Vooruit)© BELGA

Voor de Vlaamse socialisten zijn de voorstellen van Van Peteghem een goede basis, en is het nu tijd om knopen door te hakken in de regering. “Want wie werkt in dit land, betaalt al jarenlang te veel belastingen omdat sommigen te weinig bijdragen. Heel veel is mogelijk als ieder zijn eerlijk deel doet. Ook de grootste vermogens. Dan kunnen de nettolonen omhoog, zonder de winkelkar extra te belasten”, luidt het in een persbericht.

Eerder had ook Groen een verhoging van de bijdrage van grote vermogens geopperd, terwijl Van Peteghem zaken als de invoering van een meerwaardebelasting wil voorbehouden voor de tweede fase van de fiscale hervorming, die volgens hem voorwerp moet zijn van de regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van 2024. Van de beoogde verdubbeling van de effectentaks wil de MR dan weer niet weten.

Maar volgens Vooruit is er geen reden om te treuzelen met de fiscale hervorming. “Wie de nood inziet om de koopkracht van gezinnen te versterken, durft nu stappen zetten. Vooruit is daar alleszins toe bereid op basis van dit voorstel”, besluit Vandenbroucke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER