Nicolas Maeterlinck

"Goede basis, maar mag ambitieuzer": coalitiepartners reageren gematigd positief op fiscale plannen minister Van Peteghem 

De coalitiepartners van CD&V-minister van Financiën Vincent Van Peteghem reageren gematigd positief op zijn fiscale hervormingsplannen. Groen, Vooruit en Open VLD spreken over een goede basis en zijn bereid om snel rond de tafel te gaan zitten over het voorstel. Als het van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez afhangt, mag de voorgestelde verhoging van de effectentaks al op de schop.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt een vijfentwintigtal maatregelen voor van wat hij de eerste fase van de fiscale hervorming noemt. Hij wil onder meer de lasten voor wie werkt naar beneden brengen, zodat werken netto meer loont, en van de twee verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent een geharmoniseerd tarief van 9 procent maken, met een tarief van 0 procent op zaken als groenten en fruit.

Van Peteghem moet nu binnen de meerderheid op zoek naar steun voor zijn plannen. Coalitiepartner Groen spreekt alvast over "een goede basis om mee van start te gaan". Co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout wil dan ook snel aan tafel gaan om de hervorming te realiseren en legt zelf ook een aantal "cruciale punten" op tafel.

Vaneeckhout pleit onder meer voor goedkopere tickets voor het openbaar vervoer en een prijsverlaging voor gezonde voeding. Groen wil ook een verhoging zien van de bijdrage van grote vermogens en een lastenverlaging op arbeid die voldoende gericht is op lage en middeninkomens. 

Heel veel is mogelijk als ieder zijn eerlijk deel doet, ook de grootste vermogens

Joris Vandenbroucke, Kamerlid Vooruit

Ook regeringspartij Vooruit is bereid om "op basis van het voorstel van Van Peteghem stappen te zetten". Dat zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke. Maar het plan mag voor hem wel ambitieuzer, "met minder lasten op de winkelkar en meer op de grootste vermogens". 

"Want wie werkt in dit land, betaalt al jarenlang te veel belastingen omdat sommigen te weinig bijdragen. Heel veel is mogelijk als ieder zijn eerlijk deel doet. Ook de grootste vermogens. Dan kunnen de nettolonen omhoog, zonder de winkelkar extra te belasten", aldus Vandenbroucke.

Gemengde reacties bij de liberalen

Bij de liberale meerderheidspartijen klinken gemengde reacties. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is alvast te vinden voor het basisidee dat werken meer moet lonen. "Er liggen elementen op tafel om de gesprekken verder te voeren in de regering en in 2024 de eerste stappen te zetten." Maar ook Lachaert geeft aan dat er over bepaalde punten nog zal onderhandeld moeten worden.

"We zijn het plan nog volop aan het bestuderen, maar op het eerste zicht komt het op een aantal vlakken wel tegemoet aan de liberalen", klinkt het. "We moeten wel opletten dat gewone kmo's en ondernemingen die hier voor investeringen en tewerkstelling zorgen uiteindelijk niet de rekening zullen betalen. Daar hebben we toch nog vragen tot verduidelijking over."

George-Louis Bouchez, voorzitter van zusterpartij MR, spreekt zich niet uit over het gehele plaatje, maar pikt er een aspect uit dat voor hem niet door de beugel kan. Als het aan de Franstalige liberalen ligt, mag het voorstel om de effectentaks te verdubbelen de schop op. "De belastingen moeten worden verlaagd, niet verhoogd", aldus Bouchez.

BEKIJK - "De regering gaat hier vanaf morgen mee aan de slag", zegt premier De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen