© ATV

KAART. Boerenprotest met tractoren in Brussel: ook in onze provincie kun je hinder verwachten

Vrijdag trekken meer dan tweeduizend Vlaamse boeren met hun tractoren richting Brussel om daar te pleiten voor een stikstofakkoord dat niet tot “een sociaaleconomisch bloedbad” in hun sector zal leiden. Vanuit onze provincie zullen meer dan vierhonderd tractoren vertrekken, wat kan leiden tot verkeershinder. Een overzicht.

Linde Schots

Vanuit de provincie Antwerpen vertrekken meer dan vierhonderd tractoren naar Brussel, vanuit drie verschillende startpunten. Aan de veilinghallen van Coöperatie Hoogstraten vertrekken de boeren om 8.15u via Rijkevorsel richting Brussel. Op hetzelfde moment vertrekken in Brecht ook tractoren aan de Kraaienhorst.

Die twee colonnes komen om 9.15u samen op de Ringlaan in Zandhoven, tussen Top Interieur en de brug van Massenhoven. Daar zullen nieuwe tractoren zich bij de colonne voegen en via Zoersel verder rijden richting Lier. Op de parking van Steakhouse Lier, op de Hoogveldweg, sluiten de laatste tractoren van deze colonne zich om 10u aan, waarna ze hun weg naar Brussel verderzetten via Mechelen.

Ook in Turnhout vertrekt om 8.15u een colonne tractoren richting Brussel. Zij verzamelen op de terreinen van de vroegere auto-inspectie aan de Steenweg op Diest om daarna via Kasterlee verder te rijden richting Herentals. Daar zal op de Ringlaan, tussen de McDonald’s en het kruispunt Primalux een tweede groep tractoren zich bij de colonne voegen rond 9u. Zij rijden gezamenlijk verder naar Lier, via Nijlen, waar ze zich om 10u bij de tractorengroep uit Hoogstraten voegen om dan verder te rijden naar Brussel.

Ten slotte rijdt ook een Limburgse colonne door onze provincie. Die vertrekt in Pelt om 7.15u en rijdt via Mol onze provincie binnen. De colonne heeft als tweede verzamelpunt Café ’t Galjoen in Geel om 8.45u. Van daaruit rijden de tractoren, via Westerlo en Heist-op-den-Berg verder tot in Sint-Katelijne-Waver, waar een nieuwe groep tractoren de colonne om 10.15u zal vervolledigen aan de Belorta-vestiging op de Mechelsesteenweg. Daarna hernemen ook zij hun weg naar Brussel, samen met de twee andere tractorcolonnes uit onze provincie.

LEES OOK. Salderen, depositiewaarden of passende beoordelingen: waar loopt het in het stikstofdossier fout tussen N-VA en CD&V?

Op onderstaande kaart staan de routes van de tractoren uitgetekend.

Vertrekplaatsen en stopplaatsen in provincie Antwerpen. De colonne die Mol aandoet vertrekt in het Limburgse Pelt.

LEES OOK. Vier struikelblokken op weg naar het stikstofakkoord

Volg de colonne live

Om 12u verzamelen alle Vlaamse tractoren aan de Havenlaan in Brussel om via de Kleine Ring van Brussel af te zakken naar het kruispunt Kunst-Wet. Daar spreken de voorzitters van de landbouworganisaties vanaf 13u de aanwezige landbouwers toe.

Vanaf 14.30u trekken de verschillende colonnes opnieuw huiswaarts, wat opnieuw verkeershinder kan betekenen op de uitgestippelde routes.Wie wil, kan de colonnes live volgen via www.tractorenactie.be. Inloggen doe je met gebruikersnaam ‘actie’ en wachtwoord ‘brussel’.

Ruim 400 Antwerpse boeren

In heel Vlaanderen staan momenteel zo’n 1.700 tractoren geregistreerd om deel te nemen aan de protestactie. Bram Van Hecke, voorzitter van de Groene Kring, schat dat er daarvan vierhonderd tot wel zevenhonderd tractoren vanuit de provincie Antwerpen zullen vertrekken. “We willen natuurlijk een protest met zo weinig mogelijk hinder voor de mensen, maar hinder is onvermijdelijk met zo veel tractoren. We willen vooral natuurlijk dat de regering ons hoort.”

LEES OOK. Kan Jambon de stikstofblamage nog rechttrekken? “In plaats van Sterke Jan, kregen we slappe kost”

De Boerenbond bevestigt dat er intussen al 422 tractoren uit de provincie Antwerpen geregistreerd staan voor het protest. “Dat zijn er heel veel, maar dat komt natuurlijk omdat landbouwers in het Turnhouts Vennegebied zwaar getroffen worden door het stikstofakkoord. Door de zanderige ondergrond is daar veel veeteelt, wat voor meer uitstoot zorgt. Veel boeren uit de regio leven nu dus in grote onzekerheid en trekken daarom massaal naar Brussel morgen”, klinkt het bij de Boerenbond.

“En we verwachten eigenlijk dat landbouwers nog last minute beslissen om zich in te schrijven en deel te nemen aan het protest. Het kunnen er dus nog veel meer worden.”

“Werk thuis”

De protestactie is een initiatief van de Boerenbond, ABS, de Groene Kring, Jong ABS, VABS en Ferm voor agravrouwen. Ze trekken naar Brussel om te pleiten voor een grondig bijgestuurd stikstofakkoord en de goedkeuring van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU.

De federale politie raadt bestuurders van voertuigen aan om de gewestwegen en de ruime omgeving errond te vermijden en om gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of de trein. Wie kan, werkt vrijdag op aanraden van de federale politie het best thuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER