Beursexpert Erik Joly over afbouw overheidsbelang in BNP Paribas: “Perfecte timing”

Dat de Belgische staat zijn belang in de Franse bankengroep BNP Paribas afbouwt, is logisch, zegt Erik Joly, beleggingsstrateeg bij ABN Amro Private Banking. “En bovendien is de timing perfect, gezien de hoge beurskoers van BNP.”


Luister hier naar het volledige interview met Erik Joly:


In het nieuws: De Belgische staat verkocht eerder deze week een deel van zijn belang in de Franse financiële groep BNP Paribas, wat zowat 2,2 miljard euro opleverde. De participatie slinkt zo van 7,8 procent naar 5,1 procent.

De historiek: Tijdens de bankencrisis van 2008-2009 moest de Belgisch-Nederlandse financiële groep Fortis door de overheden gered worden, om uiteindelijk ontmanteld te worden.

  • Fortis Bank België, de grootste bank van het land, werd verkocht aan de Franse groep BNP Paribas. Sindsdien heet de bank BNP Paribas Fortis.
  • De ontmantelde beursgenoteerde groep Fortis, die nog de Belgische verzekeringsactiviteiten omvatte, kreeg een nieuw leven als Ageas.
  • Als onderdeel van de deal met BNP Paribas, werd de Belgische staat een grote aandeelhouder van de Franse groep.

De analyse: “Een logische operatie”, zegt Erik Joly.

  • “Het is duidelijk dat ons land die participatie niet echt als strategisch beschouwt. Dat is ook logisch, want wat is het nut om een belang aan te houden in een bedrijf waar de uiteindelijke beslissingsmacht in het buitenland ligt? Dus in die zin stond de jongste verkoop in de sterren geschreven.”
  • “Men moest de juiste timing afwachten. De koers van BNP Paribas is de voorbije jaren maar een paar keer boven de 60 euro uitgekomen. Wellicht was men al eerder van plan het pakket te verkopen, maar iedereen werd in snelheid gepakt door de inval in Oekraïne. Inmiddels is er een zekere gewenning aan dat conflict op de financiële markten. De koers staat weer hoog en men heeft daarvan geprofiteerd om het belang te verzilveren.”
  • “Op 28 februari bereikte BNP Paribas zelfs een recordkoers, ruim 66 euro. Je kan dus zeggen dat de Belgische staat een goede neus heeft gehad inzake timing.”

De toekomst: Minister van Financiën Vincent van Peteghem (cd&v) kondigde aan dat FPIM, de investeringsmaatschappij van de federale staat, zowat driekwart van de opbrengst gaat gebruiken om de participaties in verzekeraar Ageas en effectenbeheerder Euroclear te vergroten. De rest zal dienen om de staatsschuld wat af te bouwen.

Joly: “Het is vanuit strategisch standpunt perfect begrijpelijk om die participaties verder te verankeren, wat dat zijn twee bedrijven met Belgische hoofdzetel. Het is een logische zet dat men belangen veilig stelt in puur Belgische ondernemingen en dat men daar de controle over wil behouden.”

(nd)

Meer