Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Premier De Croo vraagt nieuw advies aan inlichtingendiensten over TikTok na groeiende bezorgdheden

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft aan Staatsveiligheid en het Belgische centrum voor cyberveiligheid een nieuw advies gevraagd over TikTok. De app is de afgelopen weken in een storm van kritiek terechtgekomen. Het bedrijf zou te veel gegevens van gebruikers vragen en blijft onduidelijk over hoe ze die verwerken.

Bespioneert China ons via een app als TikTok? Het is de vraag die heel wat overheden en instellingen de afgelopen weken bezighoudt. Experten wijzen erop dat de app heel wat gegevens verzamelt, maar geen duidelijkheid schept over hoe ze die gebruiken en bewaren.

In de VS, Canada en Europa wordt gevreesd dat de app gebruikt wordt om het Westen te bespioneren. Bewijzen zijn daar voorlopig niet voor. De Europese Commissie, het Europees Parlement, Canada en de VS hebben de app intussen verboden voor overheidsmedewerkers. 

Ook bij ons groeit de kritiek en de vraag om de app te verbieden voor overheidspersoneel. Met N-VA voorop eisen verschillende partijen nu meer duidelijkheid over de Belgische aanpak. Michael Freilich, Kamerlid voor N-VA, vraagt de regering-De Croo al enkele jaren om TikTok voor overheidsmedewerkers te verbieden. Zuhal Demir, Vlaams N-VA-minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, laat weten dat haar account op TikTok intussen verwijderd is naar aanleiding van de commotie. De app werd naar eigen zeggen wel nooit op haar eigen smartphone geïnstalleerd. 

Wij hebben gevraagd aan de inlichtingendiensten om een analyse te doen over de wijze waarop dit soort applicaties functioneren

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Andere ministers als minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) benadrukken eveneens dat de app niet op hun werk- en privételefoon staat na eerder advies van de inlichtingendiensten. Zij behouden voorlopig wel hun account in afwachting van het nieuwe advies. Volgens Dedonder is het een belangrijk communicatiemiddel. De Sutter zegt geen voorstander te zijn van een verbod voor ambtenaren.

Volgende week

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert nu op het rumoer. "Wij hebben gevraagd aan de inlichtingendiensten om een analyse te doen over de wijze waarop TikTok en gelijkaardige apps functioneren. Ook bekijken ze of er risico’s voor spionage en beïnvloeding zouden zijn", vertelde hij vandaag in de Kamer.

De Croo wijst er ook op dat TikTok "net zoals elke socialemedia-app" toegang krijgt tot tal van persoonlijke gegevens. "Het Centrum voor Cyberveiligheid heeft altijd opgeroepen tot voorzichtigheid met dit soort apps." Maar hij stelt ook dat China andere regels voor bedrijven heeft, waardoor een risicoanalyse van de app noodzakelijk is.

Het advies komt er naar alle waarschijnlijkheid volgende week aan, aldus de premier. "Het zal volgende week besproken worden tijdens een strategisch comité voor inlichtingen en veiligheid. Op basis daarvan zullen ze een voorstel doen over hoe we met dit soort applicaties moeten omgaan."

Vorig advies

Het is inderdaad niet de eerste keer dat de app onder vuur ligt. In 2020 al raadde Staatsveiligheid af de app te installeren op (werk)toestellen die gevoelige informatie bevatten. Van een verbod was toen nog geen sprake. "De VSSE (Dienst voor de Veiligheid van de Staat, red.) heeft nog geen gevallen van spionage kunnen vaststellen via de TikTokapplicatie. Maar raadt aan om op apparaten voor professioneel gebruik, of waarop gevoelige informatie staat, geen apps te installeren die niet noodzakelijk zijn", klonk het toen.

Meest gelezen