Wayne Shorter hier op foto in 2008.© REUTERS

Wereldberoemde jazz-saxofonist Wayne Shorter (89) overleden

De wereldvermaarde jazz-saxofonist en componist Wayne Shorter (89) is overleden. Het overlijden is bevestigd door zijn agent Alisse Kingsley. Over de doodsoorzaak werd voorlopig niets bekendgemaakt.

joro

Wayne Shorter werd geboren op 25 augustus in Newark (New Jersey) en overleed vandaag in Los Angeles (California).

De carrière van Shorter besloeg meer dan zeven decennia en evolueerde door de jaren heen: van de hardbop van eind jaren vijftig, over experimentele jazz in de jaren zestig tot de geboorte van door rock beïnvloede jazz in de jaren zeventig. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke jazzcomponisten van de Verenigde Staten en speelde met enkele van de allergrootsten uit het genre.

Shorter brak door als lid van Art Blakey’s Jazz Messengers, de formatie van drummer Arthur Blakey. Halverwege de jaren zestig vervoegde Shorter Miles Davis, bassist Ron Carter, drummer Tony Williams en pianist Herbie Hancock bij het Miles Davis Quintet.

In diezelfde periode, tussen 1964 en 1970, bracht hij op het legendarische Blue Note-label enkele hoog aangeschreven soloalbums uit, klassieke opnames als Juju (opgenomen met leden van John Coltrane’s kwartet), Speak No Evil (opgenomen met twee andere bandleden van Miles Davis) en The Soothsayer (met collega Blue Note-artiest Freddie Hubbard).

Later begon hij de groep Weather Report samen met toetsenist Joe Zawinul, die ook eerder met Miles Davis had gespeeld.

Wayne Shorter won in zijn carrière twaalf Grammy Awards. De meest recente daarvan kreeg de saxofonist vorige maand, in de categorie Best Improvised Jazz Solo.

Shorter stond meermaals op het podium van Jazz Middelheim, onder meer tijdens de edities van 2010 en 2014.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER