© Bert Van Den Broucke

“Schaf belasting bij schenking erfenis af”

Kleinkinderen moeten makkelijker kunnen erven van hun grootouders. In het wetsvoorstel dat de Vlaams Parlementsleden Koen Van den Heuvel en Katrien Schryvers (beiden CD&V) indienen, worden zij bij schenkingen vrijgesteld van belasting.

cwil

Sinds 2013 kunnen kleinkinderen al rechtstreeks van hun grootouders erven. Maar die ‘erfenissprong’ is niet populair, omdat de kinderen zelf dan de volledige erfenis moeten laten vallen.

“Er zijn veel erfgenamen die een deel van de erfenis gunnen aan hun eigen kinderen, maar zelf ook een deel willen houden”, zegt Koen Van den Heuvel. “Dat gaat nu niet, omdat ze de erfenis voor honderd procent moeten aanvaarden of voor honderd procent moeten weigeren. Als ze de erfenis volledig aanvaarden, kunnen ze het geld of het onroerend goed uit de erfenis wel nog doorgeven aan de eigen kinderen, maar dan moeten die daar 3 tot 27% schenkingsbelastingen op betalen.”

CD&V wil daarom het alles-of-nietsprincipe laten vallen. “Het kind moet ervoor kunnen kiezen om alles te erven van zijn ouder én een zelfgekozen percentage door te storten naar zijn eigen kinderen. Als die doorstorting binnen het jaar gebeurt, moeten de kleinkinderen daar in ons voorstel geen schenkingsbelasting meer op betalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER