Parket Antwerpen

Nationale Bank: "Rente op spaarrekeningen is te laag"

De rente op spaarboekjes is te laag in vergelijking met de marktrente. Dat zegt de Nationale Bank in haar jaarverslag. Bovendien moet je vaak zelf een nieuwe rekening openen om er van te kunnen genieten.

De voorbije maanden hebben zowat alle Belgische banken hun spaarrente schoorvoetend opgetrokken. Op die manier kwam er een einde aan de jarenlange wettelijke minimumrente van 0,11 procent.

Van de vier Belgische grootbanken biedt BNP Paribas Fortis de hoogste rentevoet voor spaargeld. Je krijgt er 1,25 procent, tenminste als je naar het bankkantoor gaat of het callcenter belt om een nieuwe spaarrekening te openen. Op de gewone spaarrekening geldt nog altijd een rente van amper 0,25 procent.

BEKIJK - "De rente op de deposito's ligt nu veel lager dan de marktrente", zegt Wunsch:

Videospeler inladen...

Op termijn zou de vergoeding voor spaargeld dicht bij de marktrente moeten liggen. Mocht dat niet zo zijn, dan wijst dat op te weinig concurrentie tussen de Belgische banken

Pierre Wunsch, gouverneur Nationale Bank

Het is een tactiek die meerdere banken hebben toegepast. Ze verhogen de rente alleen fors op nieuwe spaarrekeningen, in de hoop dat niet alle klanten de moeite doen om zo'n nieuwe rekening te openen. Op die manier blijven de rentekosten voor de bank beperkt.

Zeven maanden na de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank zijn de spaarrentes al bij al karig. En dat is ook de Nationale Bank opgevallen. "We stellen vast dat de rentevoeten op spaarrekeningen veel lager zijn dan de marktrente", zegt gouverneur Pierre Wunch van de Nationale Bank. "Ik denk dat het een overgangsperiode is. Op termijn zou de vergoeding voor spaargeld dicht bij de marktrente moeten liggen. Mocht dat niet zo zijn, dan wijst dat op te weinig concurrentie tussen de Belgische banken. En dat zou een structureel probleem zijn."

Wunsch verwijst onder meer naar de depositorente van de Europese Centrale Bank. Die werd in vijf stappen opgetrokken van -0,5 procent naar 2,5 procent. De depositorente is de rente die banken krijgen als ze er hun overtollig geld parkeren. Overtollig geld is spaargeld dat banken niet omgezet hebben in kredieten. Tot de zomer was de depositorente dus nog een strafrente: banken moesten betalen om er hun overtollig spaargeld te parkeren. Nu krijgen ze een vergoeding van 2,5 procent.

Waarschuwing

De Nationale Bank heeft ook een waarschuwing voor de banken. Een groot deel van de financiering van banken komt van zicht- en spaardeposito's van gezinnen en bedrijven. Dat spaargeld wordt bijvoorbeeld omgezet in woonkredieten. "Om de stabiliteit van de deposito's als financieringsbron voor de Belgische banksector te vrijwaren, zal de vergoeding min of meer in lijn moeten zijn met de marktomstandigheden", meldt het jaarverslag. "Zo niet, bestaat het risico dat spaargeld wegvloeit naar andere beleggingen."

Meest gelezen