Live Beursblog – 3 maart 2023 – Business AM

22.15 – De Amerikaanse beurzen gaan fors hoger het weekend in

De Amerikaanse beurzen zijn met een stevige winst gesloten:

  • De S&P 500 index steeg 1,6 procent tot 4.045,64 punten;
  • De Dow Jones index won 1,2 procent op 33.390,97 punten;
  • De Nasdaq sloot 2,0 procent hoger op 11.689,01 punten.

20.26 – Solvay verliest 175 miljoen euro aan exit Rusland

Solvay verkoopt zijn belang van 50 procent in RusVinyl, een fabrikant van PVC, voor circa 430 miljoen euro aan partner Sibur.

  • De verkoop is onderdeel van het disinvesteringsplan van Solvay en levert een boekverlies op van ongeveer 175 miljoen euro.
  • De transactie wordt vermoedelijk aan het einde van dit kwartaal afgerond. 

19.48 – Mithra meldt veelbelovende resultaten Donesta

Mithra heeft met een Fase 3 studie in Noord-Amerika met het middel Donesta veelbelovende resultaten geboekt. Dat maakte het farmabedrijf zelf bekend nabeurs.

  • De resultaten van de studie ondersteunen het algemene goede veiligheidsprofiel van Donesta, “zoals consequent aangetoond in eerdere onderzoeken”, zei het bedrijf.
  • De resultaten ondersteunen de aanvraag bij de Amerikaanse toezichthouder voor marktautorisatie van het medicijn voor de behandeling van symptomen van de menopauze, aldus Mithra. 
  • Het concern zal de aanvraag in de VS naar verwachting eind tweede helft van 2023 indienen. Mithra verwacht in de eerste helft van 2024 markt-autorisatie te ontvangen van de Amerikaanse autoriteiten.

19.29 – Smartphoto lanceert inkoop eigen aandelen

 Smartphoto gaat voor 1,5 miljoen euro eigen aandelen inkopen. 

  • De inkoop start op 6 maart en duurt tot uiterlijk 31 december dit jaar.
  • Vanochtend meldde Smartphoto bij de jaarcijfers ook al een dividendverhoging van 54 procent naar 1 euro per aandeel.

18.31 – Waymo ontslaat ruim 200 werknemers

Waymo heeft aangekondigd dat het sinds januari in totaal meer dan 200 werknemers heeft ontslagen. Tegelijkertijd maakte het bedrijf bekend dat het een belangrijke doorbraak heeft in de ontwikkeling van zijn besturingstechnologie. Lees er hier alles over.

18.24 – Verenigde Arabische Emiraten ontkennen dat ze OPEC willen verlaten: olieprijs veert op

De olieprijs verloor eerder vandaag terrein na berichten dat de Verenigde Arabische Emiraten het oliekartel OPEC zouden verlaten.

  • Omstreeks 15 uur was de prijs van een Brent-olie gezakt tot net iets minder dan 83 dollar. De prijs van een vat WTI-olie bedroeg toen iets meer dan 72 dollar.
  • Intussen is de situatie gekeerd. De Verenigde Arabische Emiraten ontkennen dat ze OPEC de rug willen toekeren. Een vat Brent-olie wordt nu verhandeld voor 85,3 dollar en een vat WTI-olie voor 79,3 dollar.

17.47 – Europese beurzen eindigen week met positieve noot

De Eurostoxx50 sloot de handelsdag 1,35 procent hoger af en de Bel20 won 0,75 procent.

  • Binnen de Belgische sterindex was D’Ieteren vandaag de koploper met een winst van 2,2 procent.
  • Galapagos moest 1,65 procent laten liggen en was daarmee de hekkensluiter van de Bel20.
  • In Duitsland sprong Volkswagen in het oog. De wagenproducent schoot maar liefst 10,55 procent hoger. Het bedrijf pakte uit met een positieve prognose en verhoogde het dividend (zie bericht van 15.14 uur).

16.59 – Verschillende indicatoren wijzen op groei van de Amerikaanse dienstensector

Volgens cijfers van zowel het Institute for Supply Managemen (ISM) & S&P Global groeit de Amerikaanse dienstensector.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van het ISM daalde wel van 55,2 punten in januari naar 55,1 punten afgelopen maand. Zolang die index boven de 50 punten noteert, is er sprake van groei.
  • Volgens de cijfers van S&P Global steeg de inkoopmanagersindex voor de dienstensector van 46,8 punten in januari naar 50,6 punten in februari.

16.44 – Waarom winnen de beurzen opnieuw terrein?

Zowel in Europa als de Verenigde Staten kleuren de indexen groen. Voornamelijk de Nasdaq springt momenteel in het oog. De techindex staat op een winst van 1,2 procent.

  • De beurswisten hebben we onder meer te danken aan de rentedalingen. Nadat de tienjaarsrente in de VS eerder deze week de kaap van 4 procent had gerond, is die vandaag opnieuw onder die symbolische grens gedoken.
  • Voorts is er optimisme op de beurzen na de uitspraken van Fed-lid Raphael Bostic gisteren. Bostic verwacht dat de Amerikaanse centrale bank haar renteverhogingen kan beperken tot 25 basispunten in plaats van een verhoging met 50 basispunten die sommige andere Fed-leden voorstellen. Hij sluit ook een pauze van de renteverhogingen deze zomer niet uit.

16.07 – NBB erkent dat de spaarrentes veel te laag liggen

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben nagenoeg alle banken in ons land de spaarrentes opgetrokken. “Al gaat het om eerder bescheiden verhogingen”, merkt de Nationale Bank van België (NBB) op. Bij het merendeel van de banken krijg je een rente die lager ligt dan 1 procent, terwijl ze zelf een vergoeding van 2,5 procent ontvangen op het geld dat ze stallen bij de nationale centrale banken. ?

15.39 – Wall Street opent in de plus

Net zoals de Europese beurzen start Wall Street de dag goedgeluimd.

  • De S&P500 wint 0,4 procent.
  • De Dow Jones doet er 0,15 procent bij.
  • De Nasdaq schiet 0,55 procent hoger.

15.14 – Volkswagen verhoogt dividend na positief 2022

Volkswagen is positief over het lopende boekjaar en verhoogt het dividend na een positief 2022. De wagenproducent noteert momenteel 7,7 procent in de plus.

  • Volkswagen rekent op een omzetgroei van 10 tot 15 procent in 2023 en verwacht zo’n 9,5 miljoen voertuigen af te leveren. Het bedrijf verwacht daarbij ook dat de problemen in de aanvoerketen in de loop van het jaar zullen afnemen. De omzet steeg afgelopen jaar met 12 procent naar ruim 279 miljard euro.
  • De wagenproducent stelt over 2022 een dividend voor van 8,7 euro per aandeel, wat een stijging van 1,2 euro betekent ten opzichte van een jaar eerder.

14.19 – Turkse inflatie daalt tot iets meer dan 55 procent

De inflatie in Turkije is in februari gedaald tot 55,7 procent (op jaarbasis), tegenover 57,7 procent in januari. Het is de vierde maand op rij dat de geldontwaarding aan kracht verliest. Vorig jaar was die nog gestegen tot het hoogste niveau sinds 1998, zijnde 85 procent.

12.23 – Europese beurzen blijven groene koers varen

Na positieve start van de handelsdag blijven de Europese beurzen groen kleuren. De Eurostoxx50 staat op een winst van 0,9 procent en de Bel20 doet er 0,75 procent.

  • Roularta heeft een deel van het openingsverlies na de publicatie van de resultaten (zie bericht van 09.07 uur) kunnen wegwerken en noteert nu 1,15 procent. Het mediabedrijf kan rekenen op de steun van Kris Kippers, analist van Degroof Petercam. Hij spreekt van solide resultaten ondanks de kosteninflatie.
  • Lufthansa ziet de koerswinst verder oplopen. Dankzij een mooi jaarrapport noteert de luchtvaartmaatschappij 6 procent in de plus (zie bericht van 09.02 uur)

12.06 – Belfius geeft Belgische staat 384 miljoen euro aan dividenden

De staatsbank Belfius gaat op basis van de sterke winst (zie hieronder) een recorddividend van 384 miljoen euro uitkeren aan de federale overheid.

11.49 – Geldbeleid ECB is wel minder goed nieuws voor de NBB

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank – Getty Images

De Nationale Bank van België zei tijdens de voorstelling van het jaarverslag dat het verwachte verlies de komende jaren meer kan bedragen dan 9 miljard euro. Bij een eerdere prognose ging de monetaire instelling uit van een verlies tot 9 miljard euro.

  • Het verwachte verlies is een kwalijk neveneffect van het radicaal gewijzigde rentebeleid van de ECB. De NBB moet onvoorzien veel meer rente betalen aan de commerciële banken die bij haar hun geld tijdelijk parkeren.

11.43 – Verstrakkend geldbeleid ECB geeft renteopbrengsten Belfius een boost

Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) legt de financiële instellingen geen windeieren. Door de hogere rente putten ze meer inkomsten uit hun traditioneel verdienmodel: kortlopende deposito’s omzetten in langlopende kredieten. Dat merken we ook wanneer we naar de resultaten van de staatsbank Belfius kijken.

  • De nettorenteopbrengsten van de bank klommen vorig jaar met 7,9 procent tot 1,7 miljard euro.
  • Het geconsolideerd nettoresultaat na belastingen bedraagt 975 miljoen euro, een groei van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

11.34 – Producentenprijzen eurozone dalen

De producentenprijzen in de eurozone zijn in januari gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

  • Op maandbasis daalden de producentenprijzen met 2,8 procent, nadat in december nog sprake was van een stijging met 1,1 procent. 
  • Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in januari met 15 procent. In december was dit nog 24,5 procent en in november 27 procent. 
  • Exclusief de prijzen voor energie stegen de producentenprijzen in januari met 1,1 procent op maandbasis tegen een vlakke ontwikkeling een maand eerder.

11.11 – Is Tesla technologiebedrijf of gewoon een autobouwer?

Bram Vanhevel, analist bij beurshuis Leleux, gaat in een nieuw rapport tegen de stelling in dat Tesla als een technologiebedrijf gezien moet worden.

  • “Ten eerste merken wij op dat dit zogezegde ’technologiebedrijf’ de voorbije vier jaar gemiddeld 4,7 procent van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling besteedde, dat is slechts één procentpunt meer dan klassieke autobouwer Toyota.”
  • “Ten tweede lijkt het alsof andere autobouwers Tesla voorbijstreven op het vlak van zelfrijdende auto’s.”

Lees de analyse hier

10.48 – Slag om Euronav: stemadviseur ISS steunt compromisvoorstel

In de strijd om de controle over tankerbedrijf Euronav staan de Noorse magnaat John Fredriksen (Frontline) en de Antwerpse stichtende familie Saverys (CMB) tegenover elkaar. De raad van bestuur van het bedrijf neemt een soort tussenpositie in – waarbij voorgesteld wordt om beide grote groepen een vergelijkbare stem te geven in de toekomstige raad van bestuur – en krijgt hiervoor nu de steun van stemadviesbureau ISS.

  • “ISS adviseert de aandeelhouders om op de bijzondere algemene vergadering van 23 maart te stemmen in lijn met de aanbevelingen van de raad van bestuur”, meldt Euronav in een persbericht. Volgens ISS is “de aanbeveling van Euronav een billijk compromis dat de huidige eigendomsstructuur weerspiegelt”.
  • “CMB die de raad controleert zou niet in overeenstemming zijn met het huidige aandeelhouderschap van CMB van 25 procent”, zeggen ISS en Euronav.
Foto Euronav

10.18 – Beursanalisten niet laaiend enthousiast over de resultaten van Elia

Elia kon vandaag uitpakken met forse stijging van de nettowinst (+24 procent). Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders, want de stroomnetbeheerder plant een dividend van 1,91 euro bruto per aandeel, wat een toename met 9 procent is. Toch reageren de analisten eerder gematigd op de resultaten.

  • “Het waren al met al positieve resultaten, maar de outlook oogt wel wat conservatief”, aldus Joren van Aken van Degroof Petercam. Degroof Petercam heeft een houdenadvies op Elia met een koersdoel van 141 euro. De koers schommelt nu rond 122,5 euro, na een lichte stijging met 0,5 procent.
  • Wim Lewi, analist bij KBC Securities, hanteert eveneens een houdenadvies. Zijn koersdoel komt uit op 132 euro. Hij wil afwachten wat “de uitkomst van de onderhandelingen in Duitsland en België zal zijn over de aanpassing van het overeengekomen rendement op investeringen als gevolg van de plotse klim van de rente in 2022.”

09.59 – Dienstensector groeit in Europese lidstaten

De dienstensector is vorige maand gegroeid in verschillende lidstaten van de Europese Unie.

  • De Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in februari uit op 50,9 punten tegenover 50,7 punten in januari.
  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in Frankrijk kwam vorige maand uit op 53,1 punten tegenover 49,4 punten in januari.
  • In Italië is inkoopmanagersindex voor de dienstensector gestegen van 51,2 punten in januari naar 51,6 punten in februari.

09.16 – Europese beurzen starten laatste handelsdag van de week in het groen

De Eurostoxx50 noteert na een kwartier handelen 0,55 procent in de plus en de Bel20 doet er 0,4 procent bij.

  • Roularta tuimelt 4,25 procent naar beneden. Uit de kwartaalresultaten blijkt onder meer dat de nettowinst met ruim 95 procent is afgenomen (zie bericht van 09.07 uur).
  • In Duitsland wint Lufthansa 2,25 procent na de positieve prognoses. De luchtvaartmaatschappij kondigt aan meer vliegtuigen te hebben besteld om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag (zie bericht van 09.02 uur).

09.07 – Roularta houdt dividend stabiel bij slinkende winst

Mediagroep Roularta kondigt aan een stabiel dividend van 1 euro per aandeel te zullen uitkeren. Uit de jaarcijfers blijkt dat de winstgevendheid onder druk staat.

09.02 – Lufthansa is positief over de toekomst en bestelt meer vliegtuigen

Nadat de coronacrisis de luchtvaartsector in haar greep heeft gehouden, kijkt Lufthansa door een roze bril naar de toekomst.

  • Bij de voorstelling van de kwartaalresultaten kondigde het luchtvaartbedrijf dat het de capaciteit zal vergroten om aan de toegenomen tegemoet te komen. Lufthansa vervoerde afgelopen jaar 102 miljoen passagiers, ruimschoots het dubbele van het aantal passagiers in 2021.
  • Lufthansa verwacht dit jaar de capaciteit op te kunnen krikken van 85 naar 90 procent ten opzichte van 2019.
  • De vliegtuigmaatschappij laat weten daarom 22 langeafstandsvliegtuigen te hebben besteld bij Airbus en Boeing ter waarde van 7,5 miljard dollar.
  • Het bedrijf zegt bovendien in verregaande gesprekken te zitten om nog meer vliegtuigen aan te schaffen. Ook zet Lufthansa vanaf juli zijn vier A380s-toestellen weer in voor routes op de VS.

08.57 – Productie Franse industrie daalt sterker dan verwacht

De Franse industriële productie is in januari veel sterker gedaald dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Franse statistiekbureau Insee.

  • De industriële productie daalde in januari met 1,9 procent op maandbasis, na een stijging van 1,5 procent in december. Daar werd aanvankelijk een plus van 1,1 procent voor gemeld.
  • Economen hadden voor januari gerekend op een productiedaling van 0,4 procent.
  • De maakindustrie zag de productie in januari op maandbasis met 1,8 procent dalen, na een plus van 0,2 procent in december. Eerder stond deze teller op een stijging met 0,3 procent.
  • Op jaarbasis bleef de industriële productie in januari stabiel. De productie in de maakindustrie steeg met 2,2 procent.

08.04 – Forse dreun voor Bitcoin

Bitcoin is door een plotse val in een klap 1.000 dollar van zijn waarde kwijtgespeeld. Daardoor staat de koers nu op circa 22.400 dollar, zowat 4,5 procent lager dan een dag eerder.

08.02 – Wachten op goedkopere Tesla

Tesla gaat een goedkopere elektrische auto lanceren dankzij verbeteringen in efficiëntie en kostenbesparing. Maar wanneer het prototype klaar zal zijn, blijft nog onduidelijk. Meer hier

07.50 – Aziatische beurzen in de lift

In navolging van Wall Street zijn ook de Aziatische beurzen optimistisch gestemd. De indexen in Tokyo, Hongkong en Mumbai staan momenteel op 1,2 tot 1,5 procent winst.

06.47 – Het begrip dat beleggers best snel leren

De voorjaarsrally zorgde ervoor dat heel wat activaklassen met dubbele cijfers groeiden. Geen vuiltje aan de lucht. Of zitten we hier met een ‘fake rally’, ook wel een ‘echo bubble’ genoemd? Lees verder

Een handelaar blaast kauwgom tijdens de openingsbel op de New York Stock Exchange (NYSE) (Foto door JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images)

06.35 – Wall Street veerde op

Goeiemorgen! Goed nieuws van gisteravond: de Amerikaanse beurzen zijn opgeveerd en in het groen geëindigd.

  • De S&P 500 steeg 0,8 procent tot 3.981,35 punten.
  • De Dow Jones index won 1,1 procent tot 33.003,57 punten.
  • De Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 11.462,98 punten.
Meer