© SalamPix/ABACA

Iran executeerde dit jaar al zeker 94 mensen, betreuren twee ngo’s

De Iraanse autoriteiten hebben sinds het begin van het jaar ten minste 94 mensen geëxecuteerd. Ngo’s Amnesty International en het Abdorrahman Boroumand Centre maken zich zorgen om het aantal executies dat “fors hoger” ligt in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar. Er is ook sprake van bruut seksueel geweld en van foltering.

Bron: BELGA

Vaak worden personen uit etnische minderheden het slachtoffer. Sinds het begin van het jaar hebben de autoriteiten ten minste één Ahwazi-Arabier, veertien Koerden en dertien mensen van de Baluchi-minderheid geëxecuteerd na “zeer oneerlijke processen”, zo hekelen beide organisaties. Zeker twaalf anderen werden ter dood veroordeeld. “De doodstraf wordt gebruikt als instrument om etnische minderheden te onderdrukken”, klinkt het.

“Het is schrijnend dat executies routinematig plaatsvinden nadat ‘bekentenissen’ systematisch door folteringen worden afgedwongen om vervolgens beklaagden in buitengewoon oneerlijke processen te veroordelen”, aldus Diana Eltahawy, plaatsvervangend regionaal directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“De wereld moet nu actie ondernemen om druk uit te oefenen op de Iraanse autoriteiten zodat zij een ​​officieel moratorium op executies instellen, en om oneerlijke veroordelingen en doodvonnissen te vernietigen en alle aanklachten in verband met vreedzame deelname aan protesten in te trekken”, aldus Eltahawy.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer