De Kaaistraat in het centrum van Eeklo
© Chris Thienpondt

Eeklo kampt met rattenplaag in centrumstraten

In heel wat straten in het centrum van Eeklo duiken ratten op. De Oost-Vlaamse rattenbestrijdingsdienst Rato is al langsgeweest om gif te leggen, maar dat zou niet voldoende zijn. De oude rioleringen moeten vervangen worden en het stadsbestuur roept ook de inwoners op om ervoor te zorgen dat de ratten niet te veel eten vinden.

Eeklo heeft te kampen met een rattenplaag. Het probleem zou zich vooral voordoen rond het oude ziekenhuis in de Moeie. De ratten zouden niet alleen opduiken in de omliggende straten en tuinen, maar zelfs bij de mensen thuis. Vzw Rato is er al langsgeweest om gif te leggen, maar dat zou het probleem niet verhelpen omdat de rioleringen te oud zijn.

"Het klopt dat er daar heel wat verouderde en kapotte rioleringen zijn, die meer ratten aantrekken", geeft schepen Hilde Lampaert (N-VA) toe. "In de Paterstraat werd bijvoorbeeld de riolering vernieuwd en daar zien we dat er minder meldingen zijn." Binnenkort worden ook de Kaaistraat en de Cocquytstraat aangepakt door Aquafin. Maar de Collegestraat en de Moeie staan voorlopig nog niet op de planning.

Wat kan je zelf ondernemen?

Volgens Lampaert moeten ook de inwoners hun verantwoordelijkheid opnemen. De stad bedeelt daarom een folder met tips in de straten waar het probleem zich het meeste voordoet. "Ratten komen natuurlijk naar plaatsen waar eten te vinden is. Daarom is het belangrijk om geen voedselresten in de tuin te gooien, voor bijvoorbeeld de kippen", klinkt het. Er wordt ook aangeraden om voedsel goed afgesloten te bewaren in kasten of voorraadboxen, je woning schoon te houden en alle gaten en spleten te dichten.

Meest gelezen