Veroordeelde prof KU Leuven dan toch ontslagen

© atb

De KU Leuven heeft professor Shaun C. ontslagen. C. werd nog veroordeeld voor zedenfeiten, maar volgens de universiteit staan de zaken los van elkaar.

atb

Scheikundeprofessor Shaun C. uit Leuven is de laan uitgestuurd wegens twee negatieve evaluaties. Dat bevestigt de KU Leuven, zijn werkgever. C. kwam vorig jaar al in het nieuws toen hij in eerste aanleg correctioneel veroordeeld werd voor zedenfeiten met drie minderjarige meisjes. Tegen de tien maanden cel met uitstel ging C. in beroep, maar die procedure loopt nog. Volgens KU Leuven staan beide zaken los van elkaar.

“In deze zaak gaat het enkel over zijn professioneel functioneren”, zegt rector Rik Torfs. C. kreeg na een eerste negatieve evaluatie een tweede onvoldoende in juni 2016. C. ging tegen deze beslissing in beroep, maar ving ook toen bot. Met zijn ontslag tot gevolg. Sinds 1 april dit jaar is hij niet meer welkom op de universiteit.

Douchen met minderjaringen

In de zedenzaak verdedigde C. zich met het argument dat hij geen seksuele bedoelingen had toen hij met drie minderjarige vriendinnetjes van zijn dochter douchte, strippoker speelde of hen betastte tijdens logeerpartijen.

“Ik ben gewoon speels en impulsief”, vertelde C. de rechter tijdens de behandeling van de zaak. De rechter veegde zijn argumentatie van tafel door te stellen dat hij op geen enkele manier rekening had gehouden met de fysieke en psychische schade die hij bij de minderjarigen veroorzaakt had. Toen het nieuws van de veroordeling de KU Leuven ter ore kwam, werd C. tijdelijk op non-actief gezet. Aanvankelijk wilde de universiteit wachten op de beslissing in de strafrechtelijke beroepsprocedure, maar door zijn mindere professionele functioneren wordt C. dus nu al de wacht aangezegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen