Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Spoorwegpersoneel in Griekenland staakt vandaag verder: "Vakbonden waarschuwden al voor groot ongeval"

Het Griekse spoorwegpersoneel staakt vandaag verder, nadat er gisteren in de nasleep van het zware treinongeval van dinsdagavond ook al een 24 urenstaking was. Volgens correspondent Bruno Tersago hadden de vakbonden recent nog gewaarschuwd dat er mogelijk een groot ongeval zou kunnen gebeuren, maar werd dat risico geminimaliseerd door de regering. De politie heeft vanochtend ook huiszoekingen gehouden in het station van Larissa. 

De huiszoekingen gebeurden in het kader van het onderzoek naar het zware treinongeval van dinsdagavond, waarbij een passagierstrein frontaal op een goederentrein gebotst is. Al zeker 57 mensen zijn in die treinramp omgekomen.

Volgens een woordvoerder heeft de politie alle documenten in beslag genomen "die kunnen helpen bij het onderzoek". De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft al gezegd dat een "tragische menselijke fout" aan de basis van het ongeval ligt. De stationschef van Larissa zou hebben toegegeven dat hij de spoorwissels verkeerd had ingesteld. De passagierstrein met zowat 350 mensen aan boord kwam daardoor op het hetzelfde spoor terecht als een goederentrein, die uit de tegenovergestelde richting kwam.

Maar de Griekse bevolking uit nu al enkele dagen zijn ongenoegen over deze verklaring, benadrukt correspondent Bruno Tersago. "Hoe kan één stationschef verantwoordelijk zijn voor zo’n fout?", vinden zij. Hoe kan het dat er geen systemen zijn waarop je kan zien dat twee treinen op elkaar afstevenen op hetzelfde spoor?" 

"Stationschef pas recent weer overgeplaatst"

Intussen raakt er trouwens meer bekend over de loopbaan van de stationschef van Larissa. "Hij werkte vroeger in datzelfde station, maar in de bagageafdeling", legt Tersago uit. "In 2010 werd hij overgeplaatst naar het ministerie van onderwijs, pas recent werd hij weer overgeplaatst naar het station van Larissa. Eerst heeft hij -amper- drie maanden opleiding gehad, maar in een ander station. Dat is indicatief voor hoe de regering haar personeel beheert." 

De problemen op het Griekse spoorwegennet zijn trouwens niet nieuw. Volgens de spoorvakbond is er de voorbije jaren niet geïnvesteerd in de spoorveiligheid. "De vakbonden hadden recent nog gewaarschuwd dat er mogelijk een groot ongeval zou kunnen gebeuren, maar dat werd steeds van tafel geveegd door de regering. Nu zijn de mensen heel erg boos, zij hebben het gevoel: deze regering geeft niet om ons, maar enkel om bedrijven die winst moeten maken", legt Tersago uit.  

Daarom is de staking van het spoorwegpersoneel ook verlengd en zijn er oproepen om vanavond opnieuw te protesteren tegen de wantoestanden bij de Griekse spoorwegen. Gisteravond kwamen boze burgers ook al op straat in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, en eergisteravond in de hoofdstad Athene. Het ongeluk gebeurde op de lijn die tussen die twee steden ligt. "Dit is protest dat niet meteen zal gaan liggen", denkt Tersago.  

Wetsdokters proberen slachtoffers te identificeren

Volgens de brandweer zullen vandaag de bergingswerken op de plaats van het ongeval afgerond worden. Wetsdokters proberen intussen om met DNA-tests de dodelijke slachtoffers te identificeren. Omdat niet iedereen online had kunnen reserveren en de loketten gesloten waren, is het niet duidelijk hoeveel mensen er exact op de trein zaten. "De conducteur is ook nooit langs geweest op de trein", zegt Tersago. "Ze weten dus niet wie er in Larissa allemaal is opgestapt." 

2023 is trouwens een verkiezingsjaar in Griekenland, maar dat die nog op de geplande datum gehouden zullen worden, lijkt onwaarschijnlijk. "Normaal zouden die plaatsvinden op 9 april, het parlement moet dan 30 dagen daarvoor ontbonden worden. Gezien de huidige situatie ziet het er niet naar uit dat de verkiezingen dan zullen doorgaan." 

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen