Brechts melkveehouder Thijs Vrints is een van de 170 Brechtse boeren die naar Brussel trekt.© Elke Lamens

Ruim 170 Brechtse boeren zetten koers naar Brussel: “Krachtig signaal van hele sector”

Brecht -

Het plein op Kraaienhorst was vanochtend te klein om alle protesterende Brechtse boeren te verzamelen. Van daaruit vertrokken ruim 170 tractoren richting Malle om de colonne richting Brussel te vervoegen. Daar verwachten ze zo’n 3.000 collega’s.

Bij aankomst op Kraaienhorst vanochtend kregen alle boeren een lunchpakket van Aveve Sint-Lenaarts mee. Ze hebben dan ook een lange trip naar Brussel voor de boeg. “Als we ons nu niet laten horen, moeten we het ook nooit meer doen. Op deze manier steunen we ook onze CD&V-minister Jo Brouns. We zijn blij dat er toch nog iemand aan onze kant staat”, benadrukt melkveehouder Thijs Vrints.

De boeren kregen een lunchpakket voor onderweg.© Elke Lamens

“We hopen dat er aan de onderhandelingstafel in Brussel toch nog iets positiefs voor de landbouwers uit de bus kan komen. Al blijft het koffiedik kijken wat er momenteel werkelijk op tafel ligt. Sowieso heeft het hele stikstofverhaal een negatieve impact op onze sector.”

Het plein op Kraaienhorst was te klein om alle tractoren van de Brechtse boeren een plek te geven.© Elke Lamens

De boeren vinden het ook een juridisch steekspel. “Het stikstofdossier wordt gekoppeld aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) hoewel dit er eigenlijk los van staat.”

Vrints verwacht niet dat dit de laatste betoging is. “Ook over het mestactieplan zeven wordt nog volop onderhandeld. In onze regio leeft daarnaast nog het plan voor het Nationaal Park dat zijn eindfase nadert. We kunnen dus nog lang niet rusten.”

Met ruim 170 trokken de boeren uit Brecht naar Brussel.© Elke Lamens

Wat daar dan wel voor nodig is? “Duidelijkheid, maar dan hangt het er nog vanaf hoe die duidelijkheid er zal uitzien voor de landbouwsector”, vraagt de Brechtse melkveehouder zich luidop af.

Onder luid getoeter en politiebegeleiding zijn ze alleszins op weg naar Brussel. “We begeleiden ze vanuit de Voorkempen naar Brussel en daar neemt het Brusselse korps over”, klinkt het bij de wegpolitie.

 (Elke Lamens)

Zover je oog reikte stonden er tractoren opgesteld op Kraaienhorst in Brecht.© Elke Lamens

Zover je oog reikte stonden er tractoren opgesteld op Kraaienhorst in Brecht© Elke Lamens

Zover je oog reikte stonden er tractoren opgesteld op Kraaienhorst in Brecht© Elke Lamens

Met ruim 170 trokken de boeren uit Brecht naar Brussel.© Elke Lamens

Met ruim 170 trokken de boeren uit Brecht naar Brussel.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners