Kinderopvang

Baby die schedelfractuur opliep na val bij onthaalmoeder, is overleden

Themabeeld.© Kees van de Veen

De baby van zes maanden die bij de onthaalmoeder in Kessel-Lo verwondingen opliep, is donderdag overleden, meldt het parket. De ouders zijn volgens hun advocaat niet uit op wraak. ‘Ze gaan nog steeds uit van een ongeval.’

lto, hsz, cm

Begin deze week vond een ernstig incident plaats met een baby van zes maanden, waardoor het kind een schedelbreuk opliep. De baby is na drie dagen in een kunstmatig coma donderdag overleden.

Het incident gebeurde dinsdag omstreeks 10.30 uur. Volgens de verklaringen van de 33-jarige onthaalmoeder viel het kindje uit haar armen op een verzorgingstafel. Het meisje werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar een hersenbloeding en een schedelfractuur werden vastgesteld.

Die verklaringen blijken niet te stroken met de verwondingen die het kindje opliep, meldde het parket woensdagnamiddag, op basis van de bevindingen van de wetsdokter. Het parket van Leuven is intussen een onderzoek naar de onthaalmoeder gestart wegens opzettelijke slagen en verwondingen. Mogelijk verandert dat naar ‘opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg’, al had het Leuvense parket daarover vrijdagmiddag nog geen verder nieuws van de onderzoeksrechter.

De vrouw werd na haar verhoor door de onderzoeksrechter in voorlopige vrijheid gesteld, onder voorwaarden. Of het overlijden daar iets aan verandert, wist het parket voorlopig evenmin.

De onthaalmoeder in Kessel-Lo werd eerder deze week al geschorst door het agentschap Opgroeien, de toezichthoudende overheid. Ze mag gedurende het onderzoek niet meer met minderjarigen werken. Er wordt nu nog gekeken naar eventuele extra maatregelen.

Eerste kindje

De ouders van het meisje verliezen door het ongeluk hun eerste kindje. ‘De voorbije dagen leefden ze op adrenaline, de echte schok moet wellicht nog komen’, zegt hun raadsman Pascal Nelissen Grade. ‘Momenteel heerst bij hen ook nog heel wat onbegrip, want ze weten nog niet wat er is gebeurd. Ze vingen op dat hun dochtertje op de grond zou zijn gevallen, terwijl de officiële instanties communiceerden dat ze op de hoek van de verzorgingstafel is gevallen’, zegt de raadsman. ‘Verschillende verklaringen, dus, en mijn cliënten willen gewoon duidelijkheid.’

De ouders stellen zich volgens de advocaat wel burgerlijke partij. ‘Ook na de berichten over tegenstrijdige verklaringen en bevindingen, gaan ze nog steeds uit van een ongeval. Dat ze zich burgerlijke partij stellen, is niet als verwijt. Ze willen zeker geen wraak. Hun doel is enkel en alleen inzage krijgen in het dossier. Ze willen begrijpen hoe het kon dat de onthaalmoeder hun dochter liet vallen. Want een kindje valt niet zomaar uit de armen’, aldus de advocaat nog.