Wordt China de derde hond in de atoomrace?

Tijdens de Koude Oorlog ijverden de Verenigde Staten en Rusland naar het grootste atoomarsenaal. Nu de relatie tussen beide wereldmachten lijkt te verslechteren, lijkt ook die wapenwedloop terug begonnen. Al moet nu ook rekening worden gehouden met een derde speler: China. Tom Sauer, Professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, geeft duiding.


Het volledige interview met Tom Sauer, professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, kan u hier beluisteren.


In het nieuws: China klopt bij Rusland aan voor nucleaire brandstof.

  • “China heeft zo’n 6.500 kilogram uranium geïmporteerd vanuit Rusland voor een snelle kweekreactor. Uit die reactor kan relatief gemakkelijk plutonium gehaald worden. Dat kan ofwel dienen voor civiele doeleinden om opnieuw brandstof te leveren voor die snelle kweekreactor, ofwel, en daar wringt hier het schoentje, voor militaire doeleinden, voor het aanmaken van atoomwapens”, zo verduidelijkt Sauer.
  • “Vooral dat laatste baart het Westen zorgen. Het Chinese kernarsenaal bleef tot nu toe namelijk altijd vrij beperkt. “Het is zo dat China eigenlijk al van in de jaren zestig kernwapens heeft, maar dus altijd een beleid heeft gevoerd van een beperkt aantal te behouden in tegenstelling tot de twee andere grootmachten (de VS en Rusland, red.), die duizenden kernwapens hebben aangemaakt”, zegt de professor.
  • “China heeft tot nu toe een 300 tal kernwapens gehad en was daar blijkbaar tevreden mee. Maar onder president Xi Jinping is er blijkbaar een draai gekomen in het beleid. Hij wil effectief, althans volgens de CIA, het aantal opbouwen naar 1000 kernwapens in 2030 en misschien wel tot 1500 in 2035. En als dat allemaal ontplooide kernwapens zouden zijn, dan komt dat overeen met de aantallen van Rusland en Amerika”, vertelt Sauer. “Zo komt China eigenlijk op gelijke hoogte met die twee andere en zou het kunnen dat dat tot een nieuwe wapenwedloop leidt, aangezien de VS dan misschien ook opnieuw gaan opbouwen.”

Onderliggend: Komt het tot een nieuwe wapenwedloop?

  • “Tot nu toe kijken de Verenigde Staten eigenlijk vooral naar Rusland, wat die kernwapens betreft, en proberen ze gelijke tred te houden, ook omdat China niet veel kernwapens bezit”, zo geeft Sauer aan. “Maar als China evenveel kernwapens aanmaakt als Rusland, dan zijn er stemmen die opgaan in Amerika om die twee op te tellen. In dat geval zal Amerika haar arsenaal moeten verdubbelen.”
  • “Het probleem is dat tot hier toe de aantallen kernwapens in de wereld eigenlijk stelselmatig daalden, al was het de laatste tijd wel meer een status quo sinds het midden van de jaren tachtig. Maar het probleem is dat vanaf dit jaar mogelijks de aantallen opnieuw gaan stijgen.”, verklaart de professor.
  • “We gaan de verkeerde richting op, ondanks de vraag en de wettelijke eis van het non-proliferatieverdrag om tot nul te komen. Wereldwijd zitten we nog altijd met een 12.000 kernwapens en de rest van de wereld is not amused dat het niet sneller vooruitgaat op vlak van nucleaire ontwapening.”

(ns)

Meer