Direct naar artikelinhoud
LiveblogBoerenprotest

Live - Boerenprotest. Uittocht colonne uit Brussel verloopt moeizaam, grote hinder op Kleine Ring en omgeving

Live - Boerenprotest. Uittocht colonne uit Brussel verloopt moeizaam, grote hinder op Kleine Ring en omgeving
Beeld AP

Vandaag trekken landbouwers richting onze hoofdstad om te betogen tegen het stikstofakkoord. De aanwezige boeren in Brussel zouden nu terug huiswaarts keren, maar hun vertrek verloopt chaotisch. Verder bleef de sfeer grotendeels rustig. Er werd grote verkeershinder voorspeld, maar die bleef uit. Enkel op lokale gewestwegen ontstond er hier en daar opstopping.

Lees ook: 

Getuigenissen. Drie boeren over hun protest tegen stikstofakkoord: ‘Eigenlijk zijn we zotten om deze job te doen’

Live

  1. Deze liveblog is afgesloten.

  2. Jambon gaat zaterdag verder met bilaterale gesprekken

    Vlaams minister-president Jan Jambon heeft de hele vrijdagnamiddag bilaterale gesprekken gehad met zijn ministers. Die werkwijze gaat ook zaterdag verder.

    Behoudens mirakels, volgt er vrijdagavond geen kernkabinet of ministerraad meer, is te horen bij de betrokken partijen.

    De deadline van de gesprekken ligt op zondagavond. Als er geen akkoord komt in het weekend, weet niemand van de betrokkenen hoe het verder moet.

  3. Grote hinder op Kleine Ring en omgeving

    Door het boerenprotest in de hoofdstad is er vrijdagavond rond 16.30 uur nog grote hinder op de Kleine Ring rond Brussel. Ook op de uitvalswegen verloopt het verkeer moeizaam. "Het is een moeilijke avondspits", klinkt het bij Brussel Mobiliteit.

    "Het verkeer zit vast op de Kleine Ring", meldt woordvoerder Inge Paemen. "Een deel van die Kleine Ring is ook afgesloten, waardoor bestuurders de wegen ten noorden van Brussel opzoeken." Op de uitvalswegen in Schaarbeek en Evere en ook in Sint-Lambrechts-Woluwe is er daardoor eveneens hinder.

    Hoe lang de verkeersproblemen blijven duren, is nog niet duidelijk. "Dat zal er ook van afhangen hoe snel de actievoerders vertrekken", klinkt het nog. Verwacht wordt dat de avondspits hoe dan ook moeilijk zal blijven verlopen.

  4. De Wever: 'Hopelijk kunnen we snel een stikstofakkoord afsluiten'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever wil dat de Vlaamse regering snel een definitief stikstofakkoord afsluit.

    “Ja, hopelijk kunnen we snel landen. Dit dossier gaat er niet meer rijper op worden met de tijd. Dat moet iedereen stilaan inzien”, zei hij vrijdagmiddag in de marge van de voorstelling van zijn nieuwe boek ‘Over woke’ in Antwerpen. “Er is nu wat staatsmanschap nodig om een oplossing te vinden.”

    De Wever wil zich niet uitspreken over een deadline voor de onderhandelingen. “Dat gaat dan alleen maar tegen je werken." In het verleden is altijd gezegd dat er deze week een akkoord moest zijn.

  5. Onze journalist op het boerenprotest: ‘De boeren zijn ervan overtuigd dat het gaat over het eten wat op ons bord komt’

    Vandaag trokken heel wat boeren richting Brussel om te betogen tegen het stikstofakkoord dat op tafel ligt bij de Vlaamse regering. Onze journalist Bruno Struys reed mee op de tractor met Ines, een jonge landbouwer met 250 runderen in Glabbeek. Hij vertelt ons hoe het boerenprotest verliep.

    Lees hier verder. 

  6. Uittocht uit Brussel is begonnen

    De boeren trekken stillaan weg uit Brussel. Een colonne tractoren beweegt langzaam door het verkeer in de hoofdstad, de hinder blijft groot. 

  7. Chaos bij het vertrek uit Brussel

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. 'Goed boeren wordt ons belemmerd'

    Goed werk doen als landbouwer wordt belemmerd door de overheid. Dat zegt Jan Vorsselaar, een van de deelnemende boeren aan de protestactie vrijdag.

    Vorsselaar noemt "de onzekerheid" een van de grootste moeilijkheden. Hij verwijst daarbij niet alleen naar het stikstofdossier, maar ook naar de discussies rond het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU. "Je kan niet meer investeren. We doen dit werk met hart en ziel, maar ze maken het ons moeilijk."

    De 57-jarige landbouwer komt uit de regio rond Loenhout in Antwerpen, en is om 6.15 uur vrijdag vertrokken om deel te nemen aan het protest. "Ik vond het belangrijk hier aanwezig te zijn. Laten we hopen dat het iets oplevert, dat is de vraag."

    Intussen zijn de speeches op de protestdag afgelopen. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan tijdens de dag, meldt politie van Brussel. Een vat met karton en rubberen banden is in brand gestoken op het Kunst-Wet-kruispunt, met rookontwikkeling tot gevolg.

    De boeren wordt gevraagd om huiswaarts te keren, al blijven velen nog op het kruispunt hangen en napraten.

  9. Alles verloopt grotendeels rustig

    Op de verkeersellende na verloopt het protest in Brussel rustig. Verschillende boeren zijn inmiddels aan de terugkeer begonnen, al staat een groot deel nog geblokkeerd, zegt onze journalist ter plaatse. Het duurt mogelijk nog geruime tijd voor de hoofdstad weer vrij is gemaakt.

    Her en der ontstond een klein opstootje, zo werden enkele leden van de organisatie bekogeld met eieren toen ze boeren die met hun tractor richting de Wetstraat wilden rijden probeerden tegen te houden.

    Ter hoogte van de verzamelplaats aan het metrostation Kunst-Wet brandde een ton uit en werden enkele bommetjes afgestoken.

    Beeld Photo News
  10. Tractoren in middenberm

    Het verkeer in de hoofdstad is intussen muurvast komen te staan. Op verschillende plaatsen in Brussels staan tractoren in de middenberm en langs de kant van de weg. Automobilisten, maar ook enkele bussen van de MIVB kunnen niet of amper verder. 

  11. 'Op sommige startplaatsen dubbel zoveel landbouwers opgedaagd. Dit is een duidelijk signaal'

    "De opkomst is veel groter dan gedacht, en groter dan die 3.000 inschrijvingen", zei Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens aan onze journalist ter plaatse. "Op sommige startplaatsen zijn dubbel zoveel landbouwers opgedaagd. Brussel is te klein, we geraken Brussel niet binnen."

    "Ik denk dat we hiermee een duidelijk signaal geven. Ik wil dan ook een oproep doen: hou op met dat nachtelijk spierbarrengerol en allerlei dossiers aan elkaar te koppelen", verwijst hij naar het feit dat de onderhandelingen opnieuw zijn stopgezet. "We hebben oplossingen nodig in plaats van krachtmetingen. Niet alleen voor de landbouwers, maar ook voor de hele verwerkende industrie errond, wat toch gaat over 120.000 werknemers in Vlaanderen."

  12. 'Het is een succes, maar jammer dat we dit nodig hebben'

    Beeld BELGA

    De protestactie van de verschillende landbouworganisaties vrijdagmiddag is een succes volgens Bram Van Hecke, voorzitter van de Groene Kring, de vereniging van jonge land- en tuinbouwers. "Maar het is jammer dat we dit nodig hebben. Het liefst van al blijven we boeren, maar we moesten dit duidelijk signaal geven."

    Van de ongeveer 3.000 aanwezige boeren op het protest vrijdag, is een derde lid van de Groene Kring, en dus jonger dan 35 jaar. "Heel veel jonge boeren hebben zich geëngageerd, en dat is ook logisch: het gaat over onze toekomst", zegt Van Hecke.

    "Wij willen een duidelijk toekomstperspectief voor onze jongeren", zegt de voorzitter nog. "De regering moet in het stikstofdossier meer rekening houden met de oudere boeren die ermee stoppen: die emissies gaan uit het systeem. Dat kan ervoor zorgen dat jonge boeren verder kunnen."

    Van Hecke ziet naar eigen zeggen veel jonge boeren afhaken omwille van de onzekere tijden. "Dat zijn mensen die al van jongs af aan gepassioneerd zijn door het boeren, maar die het financieel niet meer rond krijgen." 

  13. Voorzitter Boerenbond sluit juridische stappen niet uit: 'Stop met spierbalgerol, werk aan oplossingen'

    Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, roept de Vlaamse overheid op om "te stoppen met het spierbalgerol en te werken aan oplossingen" in het stikstofdossier. Ceyssens sluit niet uit dat de Boerenbond juridische stappen zal ondernemen als er een "slecht akkoord" volgt.

    De Vlaamse overheid zit vrijdagmiddag opnieuw samen in de zoektocht naar een akkoord in het stikstofdossier. Niet ver van het Vlaams parlement verzamelden enkele duizenden boeren om te protesteren tegen het uitblijven van dat akkoord. 

    Lode Ceyssens is opgetogen met de opkomst. "Brussel gaat te klein zijn. Er zijn gigantisch veel tractoren opgedaagd, en dan spreek ik nog niet over alle mensen die van thuis meeleven."

    De eisen van de boeren zijn niet veranderd, zegt Ceyssens. "We hebben rechtszekerheid nodig. Onze boodschap naar de Vlaamse overheid is: stop met het spierbalgerol en nachtelijke vergaderingen. Werk oplossingen uit die onze voedselproductie verankeren en de land- en tuinbouwsextor een toekomstperspectief bieden."

    Als er een voor de Boerenbond slecht akkoord komt, wil Ceyssens bekijken hoe dat juridisch aan te vechten is. "We gaan een slecht akkoord niet zomaar laten passeren. Vooral de ongelijke behandeling tussen landbouw en industrie zit ons hoog: die is juridisch noch wetenschappelijk te verantwoorden."

    Beeld BELGA
  14. Boeren laten tractoren staan en gaan te voet naar Kunst-Wet

    Het ordewoord is gegeven: de tractoren staan vast en iedereen moet uitstappen. De landbouwers doen hun tractor op slot en laten hen staan. Ze zullen te voet naar Kunst-Wet gaan.

  15. Actie verloopt rustig, wel enkele rookbommen afgestoken

    Het protest in Brussel verloopt voorlopig vrij rustig, hier en daar worden wel rookbommen afgestoken. Verschillende straten zijn intussen afgesloten, maar ook de verkeershinder blijft beperkt.

  16. De colonne palmt de hoofdstad in

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Verkeerschaos, ergernis en steun tijdens boerenprotest rondom Leuven

  18. Meer dan 2.700 tractoren in Brussel, Kunst-Wet-Kruispunt staat vol

    Het Kunst-Wet-kruispunt raakt meer en meer gevuld met boeren die protesteren tegen het stikstofakkoord en het landbouwbeleid van de Vlaamse regering.

    De boeren rijden met hun tractor in de Kunst-Wettunnel. Vrijdagmiddag verzamelden ze vanuit alle hoeken van Vlaanderen aan de Havenlaan in Brussel, om van daaruit naar het centrum te rijden.

    Achter de Kunst-Wettunnel laten ze hun voertuig achter: omstreeks 13 uur staan er al enkele honderden tractoren in vier rijen op elkaar gepakt. Het Kunst-Wet-kruispunt staat intussen goed vast.

    De Brusselse politie schat het aantal aanwezigen op ruim 2.700. Later op de middag volgen er nog speeches van de organiserende groepen.

    Beeld Carmen Schelkens
  19. Jan Jambon houdt het voorlopig bij een-op-eengesprekken over stikstofakkoord

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kiest voorlopig voor bilaterale gesprekken met zijn topministers over het langverwachte stikstofakkoord. Dat melden meerdere bronnen. Van een snelle doorbraak lijkt voorlopig dus nog geen sprake.

    Er zijn nog grote twee obstakels om tot een akkoord te komen. De strengere behandeling van de landbouw en de zogenaamde saldering.

    N-VA en Open Vld zijn van oordeel dat het moeilijker moet zijn voor de landbouw dan voor de industrie om vergunningen te krijgen. Maar cd&v vindt dat de lat voor de boeren te laag ligt. Een generatie jonge boeren zal uit het vak geduwd worden, luidt het.

    Saldering is het principe waarbij een landbouwer de ‘uitstootrechten’ van een andere landbouwer uit de omgeving kan overnemen wanneer die stopt of zijn veestapel stevig vermindert. Vooral N-VA vreest dat saldering zal leiden tot (verdere) schaalvergroting.

    Wellicht speelt het massale boerenprotest vrijdag in Brussel ook een rol in de beslissing van Jambon om de voltallige regeringstop voorlopig niet samen te roepen. “Vandaag een akkoord sluiten ligt heel moeilijk voor cd&v”, klinkt het binnen N-VA.

    Open Vld-kopstuk Bart Somers herhaalt intussen de vraag van zijn partij om de miljoenen uit het Vlaamse plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid los te koppelen van het stikstofdossier. Dat is ook één van de eisen van de protesterende boeren.

    “Landbouwers hebben nood aan die middelen, ze hebben er ook recht op. Het gaat enkel voor 2023 al om 300 miljoen euro aan broodnodige steun. We mogen landbouwers niet in onzekerheid storten. Dat raakt landbouwers onnodig hard”, laat Somers weten.

  20. 'De opkomst is enorm, en ook de solidariteit is groot', zegt onze journalist vanuit de colonne

    Onze journalist Bruno Struys is vanochtend met een colonne vertrokken uit Limburg en moest normaal gezien om 12 uur aankomen in Brussel, maar zit nu nog vast in Kortenberg. "Er is heel wat vertraging omdat de colonne zo verschrikkelijk lang is", zegt hij. "Men spreekt over 3.000 tractoren, maar dat moeten er volgens mij een stuk meer zijn. De boeren moesten zich vooraf inschrijven, maar er zijn er ook veel zonder inschrijving opgedaagd."

    Ook de sfeer zit goed, zegt onze journalist vanop de tractor waarin hij meerijdt. "Er is ontzettend veel solidariteit. Ook langs de weg staan mensen te zwaaien. Ondanks de wrevel over de betoging is er dus ook wel veel sympathie, heb ik de indruk."

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Nog tot einde van protest hinder op Leopold ll-laan in Brussel

    Door de boerenbetoging staat het verkeer vrijdag vast op de Leopold ll-laan in Brussel. Maar volgens Inge Paemen van Brussel Mobiliteit blijft de hinder ondanks de actie beperkt. "Mensen hebben goed de raad opgevolgd om niet met de auto naar Brussel te komen."

    De eerste tractoren van de boerenprotesten reden Brussel om 10.45 uur binnen. Sinds 10 uur zijn de Reyerstunnel, de Jubelparktunnel, de Wettunnel en de Annie Cordytunnel afgesloten richting het centrum. Daardoor ontstaat er hinder op de Leopold ll-laan, die volgens Paemen waarschijnlijk nog tot het einde van de protesten zal blijven duren.

  22. Verandering van parcours, grote vertraging

    Er is een lichte verandering van het geplande parcours. De kop van de sliert tractoren zal verzamelen aan Tour & Taxis, daar het kanaal oversteken en zo via de Groendreef naar de Kleine Ring rijden.

    Het protest heeft ondertussen al heel wat vertraging opgelopen. Colonne 2 komt nu pas aan in Brussel. De speeches staan gepland voor na 13.00 uur. 

  23. Eerste boeren komen aan in Brussel

    De eerste tractoren komen al luid toeterend aan in de Havenlaan in Brussel. De Havenlaan en de omliggende straten worden volledig afgesloten, zo meldt de politie.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Voorlopig nog rustig rond Brusselse Havenlaan

    Om 12.00 uur is het de bedoeling dat alle boeren zich verzamelen aan de Havenlaan in Brussel. Daar is voorlopig nog niemand te zien. Wel regelt de politie het verkeer aan de Brusselse Kleine Ring. Het verkeer mag er nog door.

  25. ▶ Boeren massaal onderweg naar Brussel

    Op dit moment zijn vanuit het hele land duizenden tractoren onderweg naar Brussel. Daar verzamelen ze om te protesteren tegen het Vlaamse stikstofakkoord.

  26. Weinig hinder op snelwegen, wel veel vertragingen voor lokaal verkeer

    De tractoractie van de Boerenbond zorgt voorlopig niet voor hinder op de snelwegen, op een opstopping aan de E403-afrit van Rumbeke-Roeselare na. Waar de colonnes op de gewestwegen passeren, wordt het lokaal verkeer zoals voorzien wel sterk vertraagd. Dat zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

    "Op vrijdag is de ochtendspits de kalmste van de week en dat is vandaag niet anders. Op het hoogtepunt stond er in heel Vlaanderen 60 kilometer file, terwijl dat gemiddeld op een werkdag 130 kilometer is", zegt Bruyninckx.

    Iets voor 9 uur kwam de colonne uit Eeklo Gent binnen, en reden honderden tractoren de kleine ring (R40) op ter hoogte van de Brugse poort. Zonder halt te houden in Gent, reden ze verder richting Brussel.

    Vanuit Sint-Truiden vertrokken een zestigtal tractoren, die eerder op de ochtend vanuit onder meer Riemst, Tongeren en Borgloon vertrokken waren. Aan het industrieveld van Brustem sloten nog eens een twintigtal boeren zich bij de colonne aan. Tegelijkertijd waren er in Limburg ook tractoren onderweg vanuit Diepenbeek en Bree. 

    Doortocht van de tractoren in Kwatrecht op de N9.Beeld Didier Verbaere
  27. Tom Van Grieken protesteert mee

    Ook verschillende politici laten van zich horen. Zo is op Twitter te zien hoe Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken mee richting Brussel trekt. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Egbert Lachaert betuigt op Twitter zijn steun aan de landbouwers. "Veel begrip voor landbouwers die een duidelijke toekomst vragen", klinkt het. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Met tractor naar school

    Op sociale media circuleren heel wat beelden van het boerenprotest. Sommigen brachten hun kinderen zelfs met de tractor naar school. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Op een andere video is een lange colonne te zien die deze ochtend onderweg was van Ieper naar Brussel. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Politie: 'Vermijd gewestwegen'

    De federale politie raadt bestuurders aan om de gewestwegen en de ruime omgeving errond te vermijden en om gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of de trein. Wie kan, werkt vrijdag op aanraden van de federale politie het best thuis.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De Brusselse politie meldt dat de Reyerstunnel van de E40 naar het centrum en de Jubelparktunnel in de richting van de Wetstraat gedurende de hele dag (vanaf 10 uur) worden afgesloten. Ook de Annie Cordytunnel vanuit Koekelberg richting Zuid en de Havenlaan gaan dicht.

    Waarschijnlijk wordt de kleine Brusselse ring en het kruispunt Kunst-Wet ontoegankelijk voor het autoverkeer, aldus de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Ook de Wetstraat en de Europese wijk kunnen zware hinder ondervinden.

  30. Hier kan u hinder ondervinden

    In alle Vlaamse provincies zijn er verzamelpunten voor de aangekondigde betoging. Vanaf zes uur ‘s ochtends zijn actievoerders van daaruit vertrokken, intussen zijn alle tien colonnes onderweg. Ze rijden met tractoren via gewestwegen naar Brussel, waar ze vanaf 10 uur worden verwacht. De colonne zal onder begeleiding van de politie onder meer langs de Gentse Steenweg, de Ninoofsesteenweg, de Leuvense Steenweg en de Steenweg op Vilvoorde passeren.

    Op de website van de federale politie en de Boerenbond zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar met de verschillende vertrekplaatsen. De tactorcolonne zal onder meer door Lier, Mol, Diest, Hasselt, Sint-Truiden, Leuven, Mechelen, Torhout, Izegem, Tielt, Deinze, Gent, Oudenaarde, Dendermonde, Aalst en Ninove rijden.

  31. Via deze routes rijden de tractoren naar Brussel

    • Route 1: Vertrek om 7u30 in Riemst. Via Borgloon, Sint-Truiden, Tienen, Boutersem en Kortenberg naar Brussel.

    • Route 2: Vertrek om 7u45 in Diepenbeek. Via Hasselt, Herk-De-Stad, Diest, Leuven en Kortenberg naar Brussel.

    • Route 3: Vertrek om 7u15 in Bree. Via Oudsbergen, Diest, Leuven en Kortenberg naar Brussel.

    • Route 4: Vertrek om 7u15 in Pelt. Via Geel, Westerlo, Heist-op-den-Berg en Mechelen naar Brussel.

    • Route 5: Vertrek om 8u15 in Turnhout. Via Herentals, Nijlen, Lier en Mechelen naar Brussel.

    • Route 6: Vertrek om 8u15 in Brecht en in Hoogstraten. Via Zandhoven en Lier naar Brussel.

    • Route 7: Vertrek om 9u15 in Hamme en om 9u Lokeren. Via Dendermonde, Lebbeke en Asse naar Brussel.

    • Route 8: Vertrek om 7u30 in Eeklo. Via Lievegem, Gent, Erpe-Mere en Aalst naar Brussel.

    • Route 9: Vertrek om 5u45 in Gistel. Via Torhout, Pittem, Tielt, Deinze, Nazareth en Oudenaarde naar Brussel.

    • Route 10: Vertrek om 6u15 in Ieper. Via Roeselare, Izegem, Deerlijk en Oudenaarde naar Brussel. 

  32. Boerenbond: 2.850 tractors in boerenprotest

    Een grondig stikstofakkoord en goedgekeurde landbouwsubsidies: met die eisen trekken Vlaamse boeren op vrijdagochtend naar de hoofdstad in tractorstoeten. 

    Volgens de Boerenbond telt de actie 2.850 inschrijvingen, maar dat zouden er nog meer kunnen zijn. "We verwachten dat we in totaal met zo'n 3.000 tractoren in Brussel zullen staan", klinkt het bij de woordvoerder van de Boerenbond. "Voorlopig loopt alles vlot en zijn er nog geen incidenten geweest, dankzij de goede samenwerking van onze stewards en de politiediensten."

Via deze routes rijden de tractoren naar Brussel 

• Route 1: Vertrek om 7u30 in Riemst. Via Borgloon, Sint-Truiden, Tienen, Boutersem en Kortenberg naar Brussel. 

• Route 2: Vertrek om 7u45 in Diepenbeek. Via Hasselt, Herk-De-Stad, Diest, Leuven en Kortenberg naar Brussel. 

• Route 3: Vertrek om 7u15 in Bree. Via Oudsbergen, Diest, Leuven en Kortenberg naar Brussel. 

Route 4:  Vertrek om 7u15 in Pelt. Via Geel, Westerlo, Heist-op-den-Berg en Mechelen naar Brussel. 

•  Route 5: Vertrek om 8u15 in Turnhout. Via Herentals, Nijlen, Lier en Mechelen naar Brussel. 

• Route 6: Vertrek om 8u15 in Brecht en in Hoogstraten. Via Zandhoven en Lier naar Brussel. 

• Route 7: Vertrek om 9u15 in Hamme en om 9u Lokeren. Via Dendermonde, Lebbeke en Asse naar Brussel. 

• Route 8: Vertrek om 7u30 in Eeklo. Via Lievegem, Gent, Erpe-Mere en Aalst naar Brussel. 

• Route 9: Vertrek om 5u45 in Gistel. Via Torhout, Pittem, Tielt, Deinze, Nazareth en Oudenaarde naar Brussel. 

• Route 10: Vertrek om 6u15 in Ieper. Via Roeselare, Izegem, Deerlijk en Oudenaarde naar Brussel. 

Boeren vertrekken in Diepenbeek richting Brussel.Beeld Mine Dalemans
Via deze routes rijden de tractoren naar Brussel 
Beeld BELGA
Via deze routes rijden de tractoren naar Brussel 
Beeld BELGA