Studie voorspelt: "In 2035 is ruim helft van wereldbevolking te zwaar"

Als we geen actie ondernemen, zal in 2035 ruim de helft van de wereldbevolking te zwaar zijn. Dat blijkt uit een studie van de World Obesity Federation. Een op de vier wereldburgers, zo'n 2 miljard mensen, zal over 12 jaar obees zijn.

Volgens een studie van de World Obesity Federation zal 51 procent van de wereldbevolking, ongeveer 4 miljard mensen dus, over twaalf jaar te kampen hebben met overgewicht. Een op de vier mensen, ongeveer 2 miljard mensen, zou in 2035 obees zijn. 

Obesitas zal vooral vaker voorkomen bij kinderen en in landen met een lager inkomen, zo blijkt uit het rapport. "Het is vooral zorgwekkend om te zien dat obesitascijfers het snelst stijgen bij kinderen en adolescenten", vertelt Louise Baur, voorzitter van de federatie. Volgens haar moeten beleidsmakers nu handelen om de schade te beperken.

Wanneer ben je obees?

Om te bepalen of iemand overgewicht heeft, gebruikt het rapport de body mass index (BMI) van een persoon. Die wordt berekend door het gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters (zie hieronder). Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt een BMI-score van meer dan 25 aangeduid als overgewicht en meer dan 30 zwaarlijvig.

Het is belangrijk op te merken dat de BMI slechts één factor is die wordt gebruikt om het gezondheidsrisico te bepalen en dat andere factoren, zoals lichaamssamenstelling en tailleomvang, ook een rol spelen bij het bepalen van het gezondheidsrisico van iemand.

Zo is BMI bijvoorbeeld niet van toepassing op bodybuilders die veel spiermassa hebben. In deze gevallen kan het gebruik van andere meetmethoden, zoals lichaamsvetpercentage, meer geschikt zijn.

Belasting op snoep

De studie doet ook enkele concrete aanbevelingen die overheden kunnen nemen. Zo stelt het instituut voor om onder andere reclame voor ongezonde voedingsmiddelen te verbieden. Ook een extra belasting op snoep, suikerhoudende dranken en andere ongezonde voeding zou kan een verschil maken.

Benieuwd naar jouw BMI? Bereken het hier: 

Meer dan de helft van de Belgen is te zwaar

Uit de Gezondheidsenquête van Sciensano uit 2018 blijkt dat de 49,3 procent van de volwassen Belgische bevolking overgewicht heeft. Ondertussen zou dat percentage al opgelopen zijn tot 59,5 procent. Zeker 15,9 procent van de Belgische bevolking is obees. 

Het percentage van de jongeren met overgewicht in ons land is 19 procent. Ook dat percentage zou sinds 2018 al gestegen zijn tot 25 procent. De World Obesity Federation vreest echter dat het percentage van jongeren met overgewicht de komende jaren kan verdubbelen. 

Meest gelezen