Beeld van de vitrine na de roof

Nederlandse politie is verdachten van spectaculaire juwelenroof op het spoor

In Nederland is de politie de verdachten op het spoor die vorig jaar een grote juwelenroof pleegden tijdens de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht. Het zou gaan om een bende uit de Balkan. Dat heeft de Nederlandse politie bekendgemaakt. Bij de roof werden erg kostbare sieraden buitgemaakt, Ć©Ć©n juweel werd intussen teruggevonden.

De Nederlandse politie is de verdachten op het spoor die verantwoordelijk zouden zijn voor de spraakmakende juwelenroof die vorig jaar in Maastricht gepleegd werd. Dieven gingen er tijdens de Tefaf-kunstbeurs met kostbare juwelen vandoor. Het gaat om een groep afkomstig uit de Balkan.

The European Fine Art Fair (TEFAF) is een jaarlijks terugkerende kunst- en antiekbeurs in Maastricht. De beurs vindt telkens in de maand maart plaats. Behalve deze bewuste editie in 2022. Toen moest de kunstbeurs uitgesteld worden vanwege de toenemende zorgen rond COVID-19. De beurs vond toen in juni plaats.

Op 28 juni 2022Ā vond een overval plaats op de kunstbeurs in Maastricht. Gewapende mannen gingen er toen vandoor met verschillende kostbare juwelen, waaronder een beroemde, gele diamant.Ā Dat sieraad, een gele diamant van 114 karaat, zou 27 miljoen euro waard zijn.Ā Op sociale media doken beelden op waarop te zien was hoe overvallers met een sloophamer proberen om een vitrinekast open te breken.

BEKIJK - "De security was erg laks tegenover voorbije edities, ik moest niet eens mijn pasje laten zien", zegt een ooggetuige van de overval:

Videospeler inladen...

Meteen na de overval werden twee verdachten opgepakt. Het ging om twee Belgische mannen van 22 en 26 jaar. De Nederlandse politie vond dat de mannen "zich verdacht gedroegen", maar liet kort daarna weten dat ze niet meer verdacht werden en liet de mannen gaan. "Een misverstand", klonk het bij de advocaat van de mannen.

Nu is de politie de daders dus wel op het spoor. De verdachten zouden afkomstig zijn uit de Balkan. In een verklaring laat de politie weten dat het onderzoek "voortvarend" verloopt.Ā 

De politie zou ondertussen ook een sieraad teruggevonden hebben waarvan zeker is dat het werd buitgemaakt tijdens de overval.Ā "Het gaat hier overigens niet om de (bekende) grote gele diamant", vertelt de onderzoeksleider.

Ook dit jaar staat er opnieuw een editie van de kunstbeurs gepland. Die begint volgende week, op 11 maart. De organisatie zou extra veiligheidsmaatregelen genomen hebben. Er komen detectiepoortjes bij de ingang en grote tassen mogen niet langer naar binnen.Ā 

Meest gelezen