Daphne: hemd: Ulla Popken; Laura: hemd en vestje: Monki; Maïmouna: oorbellen: Laurence Delvallez, hemd: Vero Moda; Veerle: rolkraag: Arket, Jurk: Marie Méro; Eliza: jurk: Gigue, alle kousen: Calzedonia© Noortje Palmers

De actrices die binnenkort je scherm veroveren: “Als ik zijn naam uitspreek, geloof ik nog altijd amper dat het gebeurd is”

Jong of iets minder jong. Maar alle vijf maken ze deel uit van een nieuwe generatie actrices die stilaan tv- en filmschermen overneemt. En die is diverser dan ooit. “Mensen beginnen de eenheidsworst saai te vinden. Jongeren verwachten meer diversiteit. En dat is fijn.”

Hans-Maarten Post

Maïmouna Badjie: “Plots ben ik iemand die advies zou moeten kunnen geven over seks”

“Mijn gsm ontploft van de berichten. Elke dag. Sinds Season of sex. Er is echt een voor en een na. Gelukkig zijn het vooral lieve berichten. Vaak zijn het ook vragen over relaties en seks. Opeens ben ik iemand die daarin advies zou moeten kunnen geven. Terwijl Lou ook maar gewoon een rol is, en ik gewoon een rondfladderende 23-jarige ben.”“Ja, Season of sex is best gewaagd. Maar ik vertrouwde de regisseur, die ik kende van een ander project. En intimiteitscoach Philine Janssens was altijd aanwezig bij de audities. Zij overliep elk detail. Durf ik dat wel?, heb ik zeker bij mezelf gedacht. Maar ik stond achter het verhaal en wat de reeks naar boven moest brengen.”“En dan te bedenken dat ik eigenlijk kleuterjuf wilde worden. Actrice? Dat kwam totaal niet in mij op. Tot ik op de kunsthumaniora kwam en doorkreeg wat het betekent om te acteren. Nu zou ik niks anders meer willen. Ik vind het zalig om verhalen te kunnen vertellen. Al blijft mode ook een passie. Er rijpt in mijn hoofd een handtassenproject, in samenwerking met vrouwen uit Gambia.”“Mijn vader komt uit Gambia, mijn moeder is een Belgische. Tot mijn achtste hebben we in Gambia gewoond. Ik ga er nog regelmatig naar mijn familie. Ook al was ik nog jong, die jaren daar hebben mij echt gevormd. Iedereen zorgt er voor elkaar. Deelt met elkaar. Dat heb ik in mij. Ik hou bij wijze van spreken het kleine stukje brood voor mij, om het grote te kunnen weggeven.”

LEES OOK:

Maïmouna: top: Arket© Noortje Palmers

“Ik zou graag een rolmodel zijn voor jongere meisjes. Voor mijn twaalf- of zestienjarige ik, zeg maar. Een actrice zien die ook twee culturen heeft, of een andere cultuur, en die haar verhaal kan vertellen. Die diversiteit heb ik vroeger gemist, op tv, in film, in boeken. Ik wil jonge meisjes tonen dat ook zij hun dromen kunnen waarmaken. Langzaamaan worden er verschillende soorten mensen getoond, wat enorm belangrijk is. Maar er is nog veel werk.”“Ondertussen blijft het ook voor mij nog knokken, hoor. Gisteren nog kreeg ik te horen dat ik niet gekozen werd voor een rol. Ik geef mezelf dan altijd één dag om verdrietig te zijn. De volgende dag laat ik de negatieve gevoelens los, en denk ik positief: er komt wel weer iets anders.”

Wie is...

Maïmouna Badjie (23) woonde tot haar achtste in Gambia. Ze is o.a. te zien in Season of sex (VRT Max), Liefdestips aan mezelf (GoPlay) en Assisen (Play4). Later dit jaar duikt ze in de bioscoop op in Jan Verheyens Het geheugenspel en ze acteert in de Toneelhuisproductie The golden stool (première 27 april). Ze droomt van acteren in films zoals The woman king, met sterke vrouwen die vechten voor waar ze in geloven.

Daphne Agten: “Ik voel mij Alice in Wonderland”

“Het is een spannend jaar voor mij. En ook raar: de opnames zijn al in november afgerond, maar het is nog wachten tot dit najaar voor de film uitkomt waarin ik de hoofdrol speel. Holy Rosita, van Wannes Destoop, die de veelgeprezen tv-reeks Albatros maakte. Ik merk dat ik alles wat ik erover vertel nog tussen haakjes zet. Zo onwerkelijk is dit avontuur. Ik voel mij een soort Alice in Wonderland, wie de meest bijzondere dingen overkomt.”

Alle body’s: Intimissimi, alle kousen: Calzedonia© Noortje Palmers

“Mijn ouders vertellen steevast dezelfde anekdote. In de eerste kleuterklas wilde de juf aan Roodkapje beginnen, maar ik nam het van haar over, want ik kon dat verhaal wel vertellen, vond ik van mezelf. (lacht) Verhalen vertellen en op een podium staan, heeft er altijd ingezeten bij mij. Ze zullen bestaan, de acteurs die heel timide zijn, maar ik ben het clichévoorbeeld van de acteur die geniet van de aandacht, die als kind al liedjes van de Spice Girls voor de bomma zong, en toneelstukjes bedacht. Op elke school heb ik wel een toneelgroep opgericht. Het podium voelt als een thuis voor mij.”“Merk ik dat er langzaam andere verhalen verteld worden? Met niet meer die typische hoofdrollen? Zeker. Het evolueert, maar het heeft tijd nodig. Ik zal de periode toejuichen waarin de enige castings waar ik voor in aanmerking kom niet meer de castings zijn waar expliciet staat: ‘is niet dun’, of ‘heeft een ongewoon uiterlijk’. Ik heb het gevoel dat ik nog door de zure appel moet bijten, terwijl de generatie na ons dat misschien niet meer zal hoeven te doen. Toen ik jong was, heb ik niemand gezien die op mij leek, op tv of in film. Ja, Eva Van der Gucht in Iedereen beroemd, maar daar ging het ook weer over hoe lastig ze het had door haar uiterlijk. Ik heb het gevoel dat mensen die eenheidsworst saai beginnen te vinden. Jongeren verwachten meer diversiteit. En dat is fijn.”“Ik heb als model gewerkt, voor tekenaars. Dat maakt dat ik de fase heb kunnen overslaan waar beginnende acteurs het vaak moeilijk mee hebben: jezelf zien en denken Fuck, zie ik er zo uit? Als model ben je je er zó bewust van hoe je eruitziet. En ja, natuurlijk was ik graag al op mijn achttiende een wereldster geweest. Maar ergens ben ik ook blij dat ik het nu pas meemaak, zo’n hoofdrol, nu ik emotioneel iets meer maturiteit heb. Want het blijft een raar beroep: bekeken worden.”

Wie is ...De Hasseltse Daphne Agten (32) vertolkt de hoofdrol in Holy Rosita, die dit najaar in de bioscoop komt. Ze speelde vorig jaar bij de Brusselse KVS in Gilgamesh en staat dit voorjaar in Nederland op het podium bij de gezelschappen Teddy’s Last Ride en Internationaal Theater Amsterdam. Ze zou dolgraag ooit in een film van Charlie Kaufman spelen. Zijn Synecdoche, New York is haar lievelingsfilm.

Alle body’s: Intimissimi, alle kousen: Calzedonia© Noortje Palmers

Laura De Geest: “Genomineerd voor een Ensor? Het is absurd, maar ook zo’n eer”

“Genomineerd worden voor een Ensor voor beste actrice? Had je mij twee jaar geleden gezegd dat zoiets zou gebeuren, zou ik op de grond gelegen hebben van het lachen. Het is zo absurd. Maar zo’n eer. Als ik erover vertel, gaat mijn hartslag weer omhoog.”“Ik kom uit een rechtenfamilie. Mijn vader, mijn broer en mijn zus hebben allen rechten gestudeerd. Mijn moeder klassieke talen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef hoe bijzonder het is dat mijn ouders mij nooit een strobreed in de weg hebben gelegd toen ik naar de toneelschool wilde. Sommige van mijn vrienden hebben daar echt voor moeten vechten. Er waren ook steevast boeken in huis, die mijn fantasie prikkelden.”“Theater is altijd mijn ding geweest. Ik heb het geluk dat ik sinds mijn afstuderen, aan de Toneelacademie in Maastricht, een goede agent heb, die mij castings is blijven laten doen, ondanks de vele nee’s. Ik denk dat ik lang een actrice heb gespeeld waarvan ik dacht dat ze die zochten, het soort actrice dat ik altijd op tv zag. Toen ik daarmee stopte, had ik plots die rol in Roomies .”“Het mooiste compliment vind ik dat velen denken dat die serie voor een groot deel uit improvisatie bestaat. Zo goed is dat script dus. Dat is echt zeldzaam. Voorts zie ik op Instagram heel wat berichten van mensen die vertellen dat ze door Roomies zichzelf eindelijk erkend zien op tv, en hoe belangrijk dat voor hen is.”“Ja, het tv-landschap verandert. Maar tegelijk schrik ik er ook nog van hoe rigide deze wereld kan zijn. En niet genereus. Ik vind het een heel interessant en meerkleurig gesprek, momenteel. En tegelijk wil ik sommige mensen uitnodigen. Om in plaats van hun hakken in het zand te zetten, te beseffen dat zij twintig jaar geleden, toen ze jong waren, niet gedacht zouden hebben dat zij nu voor de status quo zouden staan.”“Ik heb altijd gezegd: ik blijf niet in Nederland, maar toen was ik een zomer in Amsterdam, en die stad is in de zomer zo leuk. En toen had ik er nog eens veel werk, en werd ik er verliefd. Nu woon ik dus daar. Maar ook in mijn auto, Maastricht en België. Ik rij heen en weer tussen alle drie. Het is heel onhandig, maar ik vind het niet erg. Al zit ik soms best in die auto, denkend: wat doe ik nu toch?”

Wie is ...

Laura De Geest (29) werd genomineerd voor de Ensor voor beste actrice voor haar rol in Roomies (VRT). Ze geeft les op de toneelacademie in Maastricht en woont in Amsterdam. Ze zal eind mei te zien zijn in Hamlet en Ophelia van Toneelschuur & Internationaal Theater Amsterdam. Ze droomt van het spelen van uitdagende rollen, onder het mom: hoe zotter hoe liever.

Laura: pak: Pinko; Eliza: hemd: Arket, rok: Julia June, vest: La Redoute; Daphne: kostuum en hemd: Ulla Popken© Noortje Palmers

Eliza Stuyck: “Ik dacht: ik geloof het pas als ik écht naast Willem Dafoe op de set sta”

“Als ik de naam Willem Dafoe uitspreek, kan ik nog altijd moeilijk geloven dat het echt gebeurd is. Dat ik in een film heb gespeeld met een legendarische Amerikaanse acteur. Een van mijn favoriete acteurs. Als je dit leest, heb ik op de rode loper gestaan in Berlijn, waar Inside in première zal gaan. Daar zal ik met volle teugen van genieten.”“Hoe het is gekomen? Ik heb ooit een rol gespeeld in Vincent, van Christophe Van Rompaey, met producer Dries Phlypo. Toen ik in het laatste jaar toneelschool in Antwerpen zat, kreeg ik plots telefoon van Dries. Er is iemand die met jou wil werken. Een internationale film. Kan je mij snel bellen? Ik heb de regisseur ontmoet, en voor ik het goed en wel wist, had ik de rol. Ik heb heel de tijd gedacht: dit geloof ik pas als ik op de set sta, met Willem Dafoe naast mij, en de regisseur roept Actie!

Eliza: hemd: Arket, rok: Julia June, vest: La Redoute© Noortje Palmers

“Ik vond het een privilege om een acteur als Willem Dafoe aan het werk te zien. Wat een natuurkracht. Ik heb veel met mijn ogen gestolen. We hebben fijne gesprekken gehad. Toen hij vertelde over zijn rituelen en ik hem zei dat ik de mijne nog niet gevonden had, gaf hij mij een week later een boek cadeau over rituelen bij kunstenaars Zo’n lieve, attente man is hij dus.”“En ja, dat heeft effect, zo’n rol. Plots is het alsof je iets waard bent als actrice, terwijl ik vóór die rol exact dezelfde actrice was. Dat vind ik soms lastig. Maar zo werkt het nu eenmaal. Het lijkt nu of ik een quality label heb gekregen.”“Een filmset vind ik echt magisch. Het is groepswerk, en dat vind ik zo’n mooi gegeven. Is het licht niet goed, dan zie jij er als actrice ook niet goed uit, is het scenario niet goed, dan krijg jij de woorden niet uit je mond. Het is de kunstvorm die mij het meeste raakt. Al vind ik theater ook kicken, maar dat is soms nog erg buiten mijn comfortzone.”“Typisch voor mij? Ja zeggen op vragen zonder na te denken. Hoe gekker het voorstel, hoe sneller ik het doe. Om twee seconden later te denken: wat heb ik nu gedaan! En me vervolgens totaal te smijten. Zo heb ik vorig jaar een maand in Shanghai gezeten, om er twee voorstellingen van theatergezelschap Ontroerend Goed aan te leren aan Mandarijns sprekende acteurs. Of Willem Dafoe ontmoeten. Wat was ik zenuwachtig. Inmiddels ben ik het gewend, om in de grootste stresssituaties toch mijn kalmte te bewaren.” (lacht)

Wie is ...

Eliza Stuyck (27) speelde op haar zeventiende in In Vlaamse velden. Ze is vanaf 15 maart naast Hollywoodlegende Willem Dafoe te zien in de bioscoop in Inside. Ze acteerde al in enkele producties van theatergezelschap Ontroerend Goed. Ze droomt van auteurscinema en experiment, van acteren in een kostuumdrama of scifi-film, van filmen in het Duits en Zweeds. En liefst dit allemaal tegelijk.” (lacht)

Maïmouna: broek en top: Arket, schoenen: Raid; Veerle: rokje: Edited, top: Arket, ring: Wouters & Hendrix, oorbellen: Octogony© Noortje Palmers

Veerle Dejaeger: “Na veel nee’s was ik echt klaar voor ‘Assisen’”

“Het populaire wtFOCK is een gigantische leerschool voor mij geweest. Ik ben blind in die tienerserie gestapt, als onervaren actrice, en ik ben er veel rijker uitgekomen. Maar minder rijk dan ik dacht dat ik toen al was.” (glimlacht)“Daarna kwam gelukkig Mijn slechtste beste vriendin op mijn pad, waar ik op de set stond met rasacteurs als Maaike Cafmeyer, Eva Van der Gucht en Clara Cleymans. Zij hebben mij onder hun vleugels genomen. Heel beschermend. Ik heb veel met hen gepraat, en heb er veel geleerd. En intussen deed ik ook veel castings. Een rol nét niet hebben, was frustrerend, maar tegelijk stak ik er ook veel van op. Telkens een ander genre, een ander personage, een andere regisseur. Ik probeerde te focussen op dat leerproces: informatie verzamelen, mijn framework als actrice verbreden. En toen kwam Assisen, net op het moment dat ik dacht: nu mag er echt nog wel eens een rol komen waar ik kan induiken. Ik was er klaar voor.”wtFOCK heeft absoluut een speciaal plekje in mijn hart. Het is ook een serie geweest die dingen in gang heeft gezet in Vlaanderen. Het toonde aan dat er ook iets anders mogelijk was met fictie. Het format van webreeksen was nog niet echt gekend, maar wtFOCK was het bewijs dat er wel interesse voor was. Al denk ik dat het onvermijdelijk was dat er naar die vernieuwing zou worden gezocht om fictie tot bij moeilijker bereikbare doelgroepen te krijgen. Je ziet nu meer en meer experimentele formats zoals Assisen of Liefdestips aan mezelf die Vlaamse fictie nieuw leven willen inblazen.”“En ja, ondertussen wil ik ook nog mijn studie Toegepaste Economische Wetenschappen aan de VUB afmaken. Ik zit in het laatste jaar en schrijf mijn thesis. Mijn hart zit er niet echt in, maar ik wil het afmaken. Ik heb al gemerkt dat ik, op momenten dat ik ergens bijna ben, de neiging heb te willen loslaten, omdat de uitdaging er dan af is. Maar dat is niet echt een eervol patroon, dus blijf ik volharden.” (lacht)

Veerle: rokje: Edited, top: Arket© Noortje Palmers

“Hoop ik dat Assisen een springplank kan betekenen? Natuurlijk. Maar ik besef tegelijk dat er zoveel goede actrices zijn. En ik gun iedereen het succes. Ik vertrouw erop dat ik, met het creatieve dat ik in mij voel, op mijn pootjes terecht zal komen. Ik heb een grote passie en drive, maar tegelijk valt er meer en meer een rust over mij. Het allerliefste wil ik spelen, maar ik hoef mezelf niet te reduceren tot actrice, ook al is dat soms verleidelijk.” (lacht)

Wie is...

Veerle Dejaeger (22) speelt ballerina Iris in Assisen op Play4. Ze raakte als actrice bekend in de populaire tienerserie wtFOCK en was ook te zien in Mijn slechtste beste vriendin (Streamz). Ze woont in Brussel waar ze haar master Toegepaste Ecomische Wetenschappen afmaakt. Ze droomt er vooral van om beter te blijven worden in wat ze doet en wie ze is.

Fotografie Noortje Palmers Styling Farah El Bastani Make-up en haar Marlien Echelpoels en Mary Corbeel