Archieffoto van de Gentse Overpoort
Foto Belga

Zeven cafés beboet in Gentse studentenbuurt omdat ze sterke drank verkochten aan minderjarigen

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag zijn zeven Gentse studentencafés in de Overpoortstraat beboet bij een controle van de gezondheidsinspectie. Er werd sterke drank verkocht zonder leeftijdscontrole.

De gezondheidsinspectie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zeven Gentse studentencafés beboet. Controleurs stelden vast dat geen leeftijdsbewijs werd gevraagd. "Sterke drank werd aan iedereen verkocht die er bestelde", zegt Paul Van Den Meerssche van de FOD Volksgezondheid. “We deden er bewust gisteravond controles, omdat veel jongeren er 100 dagen vierden.

"De vele minderjarigen die op zo'n avond feesten, zijn extra kwetsbaar voor alcoholintoxicaties en alle gevaren die daarmee gepaard gaan", gaat Paul Van Den Meerssche verder. "Tijdens de controles hebben we ook kunnen vaststellen dat in veel cafés sterke dranken in promotie waren, waardoor veel van die dranken in trek waren bij de jongeren.” Het gaat om mixdranken als Vodka-Redbull, Bacardi-Sprite en Passoa. "Dat smaakt als limonade, maar het is sterke drank. Het allerbelangrijkste is dat jongeren in een veilige omgeving kunnen vieren."

Tot 8.000 euro boete

Wie alcohol schenkt aan jongeren onder de minimumleeftijd riskeert een boete van 208 tot 8.000 euro, maar bij herhaalde inbreuken kan dat oplopen. De controleactie werd niet in dank afgenomen in de Overpoort, waar negen cafébazen omstreeks 1.30 uur de deuren sloten. Dat zorgde voor een grote massa in de populaire uitgaansbuurt en de lokale politie sloot de straat af.

Later ging in enkele café's het licht weer aan. Maar bij de cafébazen klinkt weinig begrip voor de strenge handhaving op een dag dat het over de koppen lopen is. Caféuitbater Tim Joiris, die de buurt vertegenwoordigt, vindt het optreden "enorm repressief" en hekelt de keuze om op een uiterst drukke dag controles te gaan uitvoeren.

Hij vraagt om begrip voor de drukte die bij grote evenementen heerst, waarin bijvoorbeeld het controleren van de leeftijd niet altijd mogelijk is, en een zekere tolerantie bij het controleren. Maar vooral de samenwerking met de overheden is moeilijk, vindt Joiris. "Het is alsof we allemaal cowboys zijn, maar wij zijn ondernemers."

Meest gelezen