© TP, Belga

Turkse gemeenschap: “Dat Homans haar centen houdt, ze kan er het gat in de begroting mee vullen”

Een handjevol gelovigen kwam donderdag aan de Fatih-moskee in Beringen bijeen om het middaggebed bij te wonen. Gespreksonderwerp: de verkiezingen in Turkije. Zowat iedereen stemde voor de grondwetswijzigingen, ook al weten ze niet wat die precies inhouden. Waarover niet gesproken wordt, zijn de controversiële uitspraken die de imam van de moskee gedaan zou hebben.

mola

LEES OOK: Staatsveiligheid: “Conclusies Homans niet in ons rapport”

Naar verluidt zou de imam overleden Gülen-aanhangers niet de laatste rituelen toedienen, en zou hij gezegd hebben dat Gülenisten landverraders zijn. Opmerkelijk, want een moskee hoort neutraal te zijn, een plaats waar niet over politiek gesproken wordt. “Maar een imam is ook maar een mens”, vertelt een van de aanwezigen, “en mensen mogen een mening hebben.”

Dat minister Liesbeth Homans (N-VA) een procedure gestart is voor het intrekken van de erkenning van de Turkse gebedsplaats in Beringen, deert hen niet. “We kunnen onze eigen boontjes wel doppen”, klinkt het bij de gelovigen. “Die paar centen per jaar mag ze houden. Dat ze het gat in de begroting er maar mee vult.”