Nieuw concept in Ekeren: in deze onbemande foodstore kies en betaal je in vol vertrouwen

Ekeren -

Roeland Bal opende in Ekeren zopas Foodstore Leopold. Het concept: je stapt de onbemande winkel binnen, je kiest je vacuüm verpakte maaltijd, je betaalt met je bankkaart en je gaat buiten. Dat kan allemaal zonder dat de zaakvoerder er is. Een camera houdt natuurlijk wel een oogje in het zeil.

Jan Brys

Roeland Bal heeft er alle vertrouwen in. De man zit intussen al vijftien jaar op de Leopoldlei en kent de buurt. “Ik heb vroeger vooral in de catering en op events gewerkt. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 openden we hier in ons pand een winkel. We bouwden onze privékeuken om tot verkoopruimte. Het begon stilletjes, maar het aantal klanten ging vervolgens pijlsnel de hoogte in.”

“Een kleine 80 procent van onze klanten waren vaste. Na de coronaperiode hernam ik mijn cateringactiviteiten. Dat maakt dat ik vaak weg ben. Ik kwam op het idee om een onbemande ‘automaat’ op te starten. De gerechten zijn allemaal vacuüm verpakt of netjes in porties verpakt. De klant stapt binnen, kiest zijn gerecht en betaalt met de kaart. Nu is het wel zo dat er 60-70 procent van de tijd iemand aanwezig is, maar dus zeker niet altijd. We zijn open van 13u tot 19u.”

“Ik ben ervan overtuigd dat dit concept zal werken. Mensen vragen me of ik geen schrik heb dat klanten iets meenemen zonder te betalen. Wel, ik geloof dat het zal lukken. Ik ken de buurt hier een beetje en er zal wel eens iets verdwijnen zonder dat daarvoor is betaald”, zegt Roeland.

Het pand waarin Foodstore Leopold gevestigd is.© RR

De zaakvoerder plaatste wel een camera. Er ligt ook een schriftje waarin de klant iets kan noteren. “Als het betalen niet lukt, kan hij dat opschrijven en dan laten weten wanneer hij het komt regelen. Ik leg er ook een rekenmachine bij, formaat A4, om het de ouderen gemakkelijker te maken.”

Roeland afficheert zijn aanbod en wisselt af naargelang het seizoen. “Mijn klanten houden van mijn mediterraanse gerechten. Ook mijn bolognaisesaus en ‘ribbekes’ vallen bij de mensen in de smaak. We gaan ook meer en meer vegetarische voeding aanbieden. De prijzen zullen iets hoger liggen dan in een supermarkt, maar kwaliteit staat hier voorop.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht