Herman De Croo gaat extra vergoeding boven op pensioen schenken aan Stichting tegen Kanker

Voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) gaat de extra vergoeding die hij boven op zijn pensioen heeft gekregen, schenken aan de Stichting tegen Kanker. Dat heeft hij op zijn website geschreven. De Croo, maar ook voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke, kwamen eerder deze week in opspraak omdat ze een extra vergoeding kregen, boven op hun pensioen, die kon oplopen tot 6.700 euro bruto. 

Op zijn website schrijft De Croo dat de vergoeding die hij jarenlang kreeg niet onwettig is en dat ze steeds werd goedgekeurd door de Kamer. "De uittredingsvergoeding voor gewezen Kamervoorzitters maakt deel uit van de jaarlijkse begroting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in een aparte hiertoe exclusief voorziene budgetlijn met duidelijke omschrijving. Deze vergoeding wordt elk jaar gestemd." 

Maar hij doet er dus wel afstand van en gaat ook akkoord met het stopzetten van de uitkering. "Ik ontvang de uittredingsvergoeding sinds 1 juli 2019. Het ging toen om 4.566 euro bruto per maand, dus voor belastingen, per maand. Op dit ogenblik gaat het om 5.560 euro bruto per maand", schrijft hij. "Ik heb niets onwettigs gedaan en betreur dat mijn naam en reputatie bij frauduleuze praktijken worden vermeld. Ik aanvaard de stopzetting van de uitkering van deze uittredingsvergoeding. Ik zal het ontvangen bedrag schenken aan de Stichting tegen Kanker."

De Stichting tegen Kanker zelf kan niet bevestigen of het bedrag door De Croo aan de organisatie is geschonken. "We maken nooit de naam bekend van donateurs", klinkt het. "Maar we zijn blij met elke schenking." Bij grote bedragen is er wel een ethische commissie die de schenking onderzoekt.   

BEKIJK - Het geld wordt aan een goed doel geschonken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen