Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Oekraïense leger krijgt het steeds moeilijker in Bachmoet, maar geeft voorlopig niet op

De situatie in de stad Bachmoet in het oosten van Oekraïne wordt steeds moeilijker. Volgens de burgemeester wordt er gevochten in de straten, terwijl 4.000 nog overgebleven burgers zich schuilhouden, zonder toegang tot gas, elektriciteit of water. Oekraïense troepen hebben steeds meer moeite om Bachmoet te verdedigen, maar toch wordt de stad voorlopig nog niet opgegeven.    

Dat de situatie in Bachmoet nog moeilijk houdbaar is, hadden zowel de Oekraïense president Volodimir Zelenski als de commandant van het Oekraïense leger begin deze week al aangegeven. De toegangswegen tot de stad in de oostelijke provincie Donetsk worden voortdurend onder vuur genomen door Russische artillerie. Grote delen van de stad zijn weggevaagd. 

"Vlakbij de stad wordt gevochten en er zijn ook gevechten in de straten", zegt burgemeester Oleksandr Marsjenko van Bachmoet bij de BBC. Volgens de burgemeester zijn er nog 4.000 burgers overgebleven in Bachmoet, dat voor de oorlog 75.000 inwoners telde. Zij zitten in schuilkelders zonder toegang tot gas, elektriciteit of water.  

Om Bachmoet wordt al maandenlang gevochten. Een deel van de stad is al in handen van Rusland, dat de voorbije weken verder is opgerukt. Russische troepen en huurlingen van de Wagnermilitie hebben de stad bijna omsingeld. Ze hebben drie van de vier bevoorradingslijnen van de Oekraïners afgesneden. In een video heeft de leider van Wagner, Jevgeni Prigozjin, de Oekraïense troepen opgeroepen om zich terug te trekken. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Voorlopig doen zij dat echter nog niet. Er zijn juist extra elitetroepen naar Bachmoet gestuurd, zegt het Britse ministerie van Defensie. Volgens de Britten hebben de Oekraïners ook twee bruggen opgeblazen om de opmars van de Russen tot buiten Bachmoet te belemmeren. 

Russische minister van Defensie bezoekt front

Intussen blijkt de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe te zijn afgereisd naar de frontlijn in het oosten van Oekraïne. Op Telegram maakte zijn ministerie bekend dat Sjojgoe de troepen inspecteerde, luisterde naar een situatierapport in een commandopunt, en de soldaten complimenteerde. 

Russian Defense Ministry Press Service

Bezoeken van de Russische (leger)leiding aan het front zijn gedurende een jaar van oorlog in Oekraïne zelden gebeurd, terwijl de Oekraïense president Volodimir Zelenski en verschillende Oekraïense ministers zich wel af en toe aan het front laten zien.

Militaire experten gaan ervan uit dat tijdens de oorlog aan beide zijden meer dan 100.000 soldaten zijn gesneuveld. De officiële cijfers die de strijdende partijen  over de eigen verliezen vrijgeven, zijn beduidend lager.

Meest gelezen