De acties vinden onder meer plaats in de kerncentrale van Tricastin in het zuiden van Frankrijk, de centrale van Flamanville in Normandië en in Gravelines (Grevelingen) in het noorden van het land. Er zouden geen problemen zijn voor het stroomnet.
Volledig scherm
De acties vinden onder meer plaats in de kerncentrale van Tricastin in het zuiden van Frankrijk, de centrale van Flamanville in Normandië en in Gravelines (Grevelingen) in het noorden van het land. Er zouden geen problemen zijn voor het stroomnet. © REUTERS

Opnieuw staking in aantal Franse kerncentrales, volgende week algemene staking

Er wordt zaterdag opnieuw gestaakt in een aantal kerncentrales in Frankrijk tegen de geplande pensioenhervorming van de regering. Volgens het energiebedrijf EDF wordt er zaterdag voor bijna 5 gigawatt minder energie geproduceerd - het equivalent van vijf kernreactoren.

  1. Amerikaanse basketbalster Brittney Griner vertelt voor het eerst over negen maanden in Russische gevangenis: “In mijn eerste cel lagen bloed, uitwerpselen en een groot mes”
    PREMIUM
    3

    Amerikaan­se basketbal­ster Brittney Griner vertelt voor het eerst over negen maanden in Russische gevangenis: “In mijn eerste cel lagen bloed, uitwerpse­len en een groot mes”

    Brittney Griner (33), de Amerikaanse basketbalspeelster die in 2022 negen maanden in een Russische cel werd opgesloten omdat ze betrapt was op het bezit van cannabisolie, deelt voor het eerst haar ervaringen. In een interview met tv-zender ABC getuigt ze dat ze tijdens haar gevangenschap zelfmoord heeft overwogen. Die mogelijkheid had ze ook, want in haar cel vond ze al op de eerste dag een groot mes. Dit is haar verhaal, gebaseerd op dagboeknotities die ze opschreef in de marges van een sudoku-boekje en een bijbel die ze bij had.
  2. “Dit liep al eens heel erg fout”: waarom Rusland aanpapt met de terroristen van de taliban
    PREMIUM
    5

    “Dit liep al eens heel erg fout”: waarom Rusland aanpapt met de terroris­ten van de taliban

    Rusland had al dubieuze vrienden. Maar nu knoopt het ook banden aan met de taliban. Een terreurgroep die Afghanistan al bijna drie jaar bestuurt, maar wiens regering nog door niemand wordt erkend. “De vijand van mijn vijand is mijn vriend”, denkt Moskou blijkbaar. Maar wat hoopt het precies te bereiken en hoe ver wil het gaan? De vrees bestaat zelfs dat het wapens gaat leveren. Maar is dat niet héél gevaarlijk, ook voor de rest van de wereld?