Migranten zijn uit hun huis gezet.
The Associated Press. All rights reserved.

"Complot tegen Arabische identiteit": migranten uit andere Afrikaanse landen vluchten weg uit Tunesië na opruiende toespraak van president

Door geweld tegen migranten in Tunesië zijn de afgelopen dagen honderden migranten uit Mali, Guinee en Ivoorkust gevlucht naar hun land van herkomst. Twee weken geleden heeft de Tunesische president in een toespraak zwaar uitgehaald naar migranten. Hij noemde ze een bron van geweld en misdaad. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de president van haatzaaien en discriminatie.

President Kais Saied hield eind vorige maand een opruiende toespraak. Saied noemde migranten een groot gevaar voor het land. Hij sprak van een complot tegen de Arabische identiteit. Volgens hem zouden de migratiegolven ertoe leiden dat Tunesië een "puur Afrikaans" land wordt.

Sinds de toespraak is de haat en vijandigheid naar migranten groot geworden. "We zijn altijd onderdeel geweest van de samenleving en nu ben ik bang. We zijn uit ons huis gezet, we wonen op straat en worden nog steeds aangevallen", getuigen migranten voor tv-camera's. 

President Saied lijkt de aandacht te willen afleiden van de economische problemen waarmee zijn land kampt.

21.000 migranten

Vooral het aantal misdrijven tegen migranten is sterk toegenomen. Veel van de 21.000 migranten in Tunesië - op een bevolking van 12 miljoen Tunesische inwoners - verloren van de ene dag op de andere hun job en hun huis. Buitenlandse studenten kregen de raad om niet meer naar de lessen te gaan.

"Burgers namen het recht in eigen handen", vertelt correspondente Fairouz Ben Salah aan onze redactie.

Als migranten niet worden aangevallen door burgers, dan worden ze door de overheid gearresteerd, klinkt het. Fairouz Ben Salah heeft het over schrijnende verhalen van migranten die gewoon niet meer naar buiten durven.

Repatriëringen (verhinderd)

Honderden mensen zochten bescherming in de ambassade van hun land. Daar staan lange rijen. Mali en Ivoorkust stuurden vorige woensdag al een vliegtuig naar Tunesië om landgenoten te evacueren, honderden mensen staan nog op de wachtlijst om gerepatrieerd te worden.

Fairouz Ben Salah: "Maar er is een probleem, want de Tunesische autoriteiten houden de repatriëringen tegen. Wie geen papieren heeft, moet een boete betalen. Veel mensen die op het vliegtuig stappen, hebben nog een schuld openstaan. Tunesië wil eerst dat ze de boete betalen en die boetes kunnen duizenden euro's bedragen."

BEKIJK - Een tegenbeweging demonstreert tegen de uitspraken van de president:

Videospeler inladen...

Intussen is er ook een protestbeweging op gang gekomen tegen het hardhandige optreden tegen zwarte migranten. De antiracismebetogers scanderen op straat "black lives matter" en vinden dat Tunesië "een Afrikaans land is waarin álle Afrikanen welkom zijn."

Tunesië speelt een sleutelrol in de vluchtroute van Afrikaanse migranten naar het Europese vasteland. Het is een soort van tussenstation. Volgens Italiaanse cijfers zouden vorig jaar 32.000 migranten de oversteek van Tunesië naar Italië hebben proberen maken.

Meest gelezen