Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Trump tijdens conservatieve conventie: ‘Alleen ik kan derde wereldoorlog voorkomen’

Voormalig Amerikaans president Donald Trump tijdens de conservatieve conventie.Beeld Photo News

Donald Trump is de enige die ‘een derde wereldoorlog kan voorkomen’. Dat heeft de voormalige Amerikaanse president zaterdag gezegd op de jaarlijkse conservatieve conventie die in voorsteden van Washington werd gehouden. Trump haalde ook uit naar de ‘oorlogszuchtige Democraten en imbeciele Republikeinen’.

Trump, die zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 afgelopen november officieel aankondigde, spaarde tijdens zijn toespraak - die een uur en 40 minuten duurde - niets of niemand. “We hadden een Republikeinse partij die geleid werd door monsters, neoconservatieven, globalisten, fanatieke aanhangers van open grenzen en imbecielen”, aldus de ex-president, die ook verschillende van zijn partijgenoten bij naam noemde.

De Amerikaanse kiezers zijn het volgens de ex-president beu om in een land te leven van “politieke dynastieën geworteld in beide partijen, verrotte speciale belangen, China-liefhebbende politici en aanhangers van eindeloze buitenlandse oorlogen”. Trump keurde ook de Amerikaanse steun aan Oekraïne openlijk af. “We krijgen een derde wereldoorlog als er niet snel iets gebeurt. Ik ben de enige kandidaat die deze belofte kan doen: ik zal een derde wereldoorlog voorkomen”, klonk het.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump noemde de huidige president Joe Biden voorts een “crimineel” en beweerde dat zijn administratie “de meeste corrupte uit de geschiedenis is”. “Als je mij terug in het Witte Huis zet, zullen we een vrije natie zijn. We zijn momenteel geen vrij land, we hebben geen vrije pers, we hebben niets dat vrij is”, schreeuwde de ex-president, die de Verenigde Staten er zogezegd van wil behoeden een “vuile communistische nachtmerrie” te worden.

De jaarlijkse conservatieve conventie was tot voor kort de belangrijkste bijeenkomst van conservatieve leiders in de VS, maar is intussen bijna volledig opgeslokt door Trumps extreemrechtse ‘Make America Great Again’-beweging. De editie van dit jaar werd gedomineerd door enkelen van de meest toegewijde Trumpisten, maar werd door veel Republikeinse leiders en potentiële presidentskandidaten overgeslagen.