Peter De Roover.

Na PVDA pleit ook N-VA voor onderzoekscommissie naar pensioenbonussen van De Croo en Bracke

Naast PVDA is ook de N-VA vragende partij naar een onderzoekscommissie om de zaak van de pensioenbonussen voor voormalige Kamervoorzitters uit te vlooien. "Als het niet anders kan dan met een commissie om te zien wie de beslissing heeft genomen, wie ze heeft afgestempeld en wie ervan wist", zegt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover in "De zevende dag".

Deze week kwam het nieuws naar boven dat oud-Kamervoorzitters Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) en acht hoge ambtenaren jarenlang mogelijk onwettige pensioenextra's hebben gekregen van duizenden euro's per maand. Hamvraag blijft: is de regeling juridisch correct?

Waar Siegfried Bracke nog niet heeft gereageerd, zegt Herman De Croo in een eerste reactie de uitkeringen "te goeder trouw" te hebben ontvangen en vraagt hij zelf dat de diensten van de Kamer dit uitzoeken. Enkele dagen later schrijft De Croo op zijn website dat hij "niets onwettigs heeft gedaan" maar dat hij het ontvangen bedrag "schenkt aan de Stichting tegen Kanker". 

Verschillende parlementsleden drongen meteen aan op een grondig onderzoek. Na PVDA sluit ook oppositiepartij de N-VA -de partij van Bracke- zich daar nu bij aan en verwijst naar een onderzoekscommissie. Dat collega Bracke nog niet heeft gereageerd, is "door hem zelf te bepalen", aldus De Roover. Meerderheidspartij Groen is eerder te vinden voor een externe doorlichting van de hele zaak. Dat maakt Kamerlid Kristof Calvo duidelijk. 

BEKIJK - De al dan niet wettige pensioenbonussen leiden tot verhitte discussies in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Geld naar goed doel of naar de staatskas?

Calvo vindt de geste van De Croo om het geld terug te storten aan een goed doel niet meteen een goed idee. "Als het onwettig blijkt, zou het logischer zijn het geld terug te storten aan de Kamer", licht Calvo toe.

Dit lijkt me paniekvoetbal

Bart De Wever over de geste van Herman De Croo

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het "bizar" dat De Croo al actie onderneemt. "Als het wederrechtelijk blijkt, moet je alles uiteraard terugstorten aan de overheid en niet aan een goed doel dat fiscaal aftrekbaar is. Dit lijkt me nogal paniekvoetbal."

De Wever wil naar eigen zeggen niemand voor de bus gooien. "Ik kan veel namen noemen van politici die met enorme bedragen vertrokken zijn. Als die morgen moeten terugstorten, dan moeten die dat toch ook doen? Of gaan we echt een heksenjacht organiseren op één persoon?"

BEKIJK - Bart De Wever over de pensioenheisa in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen