Ook jonge mensen kunnen een trombose krijgen. Prof. Thomas Vanassche (UZ Leuven) geeft uitleg over de ziekte.
Volledig scherm
PREMIUM
Ook jonge mensen kunnen een trombose krijgen. Prof. Thomas Vanassche (UZ Leuven) geeft uitleg over de ziekte. © Getty Images/© Joel Hoylaerts / Photo News

“Een trombose kan ook zonder symptomen voorkomen”: Wie loopt het meeste risico? En wat kan je preventief doen?

Jaarlijks krijgt één op de honderd ouderen een trombose, maar ook bij jonge mensen komt het voor. Professor Thomas Vanassche (UZ Leuven) beantwoordt de vijf meest prangende vragen over trombose: “De klassieke vorm duikt meestal op in een van de aders in het been, maar kan ook in de buik, armen of zelfs aders in het hoofd voorkomen.”

  1. Verrassend: blaasontsteking bij ouderen kan tot ‘delirium’ leiden. “Soms is verwardheid zelfs het enige symptoom”
    PREMIUM

    Verrassend: blaasont­ste­king bij ouderen kan tot ‘delirium’ leiden. “Soms is verward­heid zelfs het enige symptoom”

    Het gebeurt wel vaker dat oudere mensen die erg verward zijn in het ziekenhuis belanden, waar blijkt dat ze met een blaasontsteking kampen. Maar waar komt die link tussen een ontsteking aan de urinewegen en delirium (plotse verwardheid) vandaan? En wat doe je daaraan? Medisch fysioloog prof. dr. Filip Lardon en zijn UZA-collega uroloog dr. Tim Brits bieden opheldering. “Ook bij extreme koorts en dehydratatie kan zo'n delirium optreden.”
  2. Nederlandse presentatrice moet neus volledig laten amputeren. Arts: “Erg uitzonderlijk, maar chronische bloedneus kan een alarmsignaal zijn”
    PREMIUM

    Nederland­se presenta­tri­ce moet neus volledig laten amputeren. Arts: “Erg uitzonder­lijk, maar chronische bloedneus kan een alarmsig­naal zijn”

    “Dit was een heel grote schok voor mij.” Dieuwertje Blok (66), bekend van het ‘Sinterklaasjournaal’, onthulde vandaag dat ze haar neus volledig moet laten verwijderen. De Nederlandse presentatrice kampt met een ernstige tumor in haar neus. Wat moet je doen om zo’n extreme operatie te voorkomen? En kan je dan een prothese laten plaatsen? Wij vroegen het aan NKO-arts Stijn Halewyck. “Als je schrijnwerker bent, en regelmatig last hebt van neusbloedingen, let je best op.”