Wegpiraat van Meir blijft in cel, maar niet voor terrorisme

Mohamed R. (39), de Franse Tunesiër die twee weken geleden werd opgepakt omdat hij over de Antwerpse Meir was gescheurd met zijn wagen, blijft langer in de cel. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Opmerkelijk is dat hij niet meer aangehouden is op verdenking van poging tot moord in een terroristische context.

Guy Stevens

Militairen hadden op donderdag 23 maart een rode Citroën met Franse nummerplaten ’s ochtends aan hoge snelheid over de Meir zien rijden. Voetgangers moesten uit de weg springen, maar er vielen geen gewonden. Toen de militairen het voertuig wilden controleren op een kruispunt, negeerde de bestuurder het rode licht en reed hij ervan door.

Een snelleresponsteam van de lokale politie kon het voertuig even later lokaliseren op de parking van de Sint-Michielskaai en de bestuurder arresteren. In zijn auto lagen verschillende steekwapens en een riotgun. Mohamed R. werd een dag later aangehouden voor poging tot moord en slagen en verwondingen in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving.

“Mijn cliënt ontkent dat hij mensen wilde aanrijden en wat ons betreft is er van terrorisme geen sprake”, zei advocaat Raoul Vermeulen toen. Mohamed R. was volgens hem op zoek naar het ziekenhuis waar zijn vriendin werd opgenomen en was zo bij toeval op de Meir verzeild geraakt. “Dat hij aan hoge snelheid zou gereden hebben, is geen vaststaand gegeven, maar louter en alleen gebaseerd op getuigenverklaringen. De wapens die in zijn auto lagen, wilde hij verkopen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of ze gebruiksklaar waren of dat het om rommel ging.”

R. ging in beroep tegen die aanhouding. Donderdag verscheen hij daarom voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Daar werd beslist dat de verdachte voorlopig aangehouden blijft. Dat gebeurt op verdenking van verboden wapenbezit. De kwalificatie ‘poging tot moord in terroristische context’ is weggevallen.

De advocaat van R. zegt nog niet van de beslissing af te weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen