Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse regering wil nieuw plan voorstellen om "immorele" illegale migratie aan te pakken

De Britse premier Rishi Sunak heeft een nieuw plan klaar om vluchtelingen en migranten af te schrikken om naar het Verenigd Koninkrijk te komen. Het plan is vooral gericht tegen mensen die in bootjes het Kanaal oversteken. De regering zou het volgende week al willen lanceren, maar de vraag rijst of het plan te verenigen valt met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. 

Vluchtelingen en migranten die vanuit Frankrijk het Kanaal oversteken zullen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk geen asiel meer kunnen aanvragen. Ze zullen bovendien een levenslang verbod krijgen om nog in het Verenigd Koninkrijk te komen. Dat is het plan dat de Britse regering van de Conservatieve premier Rishi Sunak begin volgende week, naar verwachting dinsdag al, zou willen voorstellen.

De wetgeving zou asielaanvragen van mensen die in kleine bootjes naar het Verenigd Koninkrijk reizen niet-ontvankelijk maken. De minister van Binnenlandse Zaken zou dan verplicht worden iedereen die op die manier in het land aankomt "binnen een aanvaardbare termijn" het land uit te sturen. Naar Rwanda of "een ander veilig derde land".

Rwanda-deal

Het Verenigd Koninkrijk heeft een - omstreden - deal met Rwanda om vluchtelingen en migranten die illegaal het land zijn binnengekomen uit te zetten naar het Oost-Afrikaanse land, dat hen zou opvangen en hun asielaanvragen zou behandelen. Het akkoord werd aangevochten door mensenrechtenorganisaties, maar werd toch door het Britse gerecht bekrachtigd. 

Toch heeft tot dusver nog niet één uitzetting naar Rwanda plaatsgevonden: de eerste geplande deportatievlucht werd tegengehouden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof stelt ook dat de overheid geen asielzoekers het land mag uitzetten zolang hun juridische procedure niet helemaal is afgerond. Ook uitzettingen naar "een ander veilig derde land" lijken voorlopig een weinig realistische optie, want door de brexit zijn er momenteel geen terugnameakkoorden meer met EU-lidstaten. 

Ook het nieuwe plan dat de regering wil doorvoeren stuit op kritiek. De vraag rijst of het verenigbaar is met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens. De Britse regering maakt zich sterk dat ze juridische blokkades zal kunnen omzeilen.

"Niet eerlijk voor Britse belastingbetaler"

Sunak staat onder aanzienlijke druk van zijn eigen achterban om illegale migratie aan te pakken. In een interview met The Mail on Sunday belooft hij "de boten voor eens en altijd te stoppen". Hij noemt dat een van zijn voornaamste prioriteiten. 

"Illegale migratie is niet eerlijk voor de Britse belastingbetaler, het is niet eerlijk voor degenen die hier legaal komen en het is niet goed dat criminele bendes hun immorele handel kunnen voortzetten", zegt de premier in The Mail on Sunday. 

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben dit jaar al 2.950 migranten het Kanaal overgestoken. 

Meest gelezen