Bas De Wilde

Watersporters bouwen kano uit vlas en proberen die uit op Leie in vlasstad Kortrijk

De Kortrijkse kunstenaar en watersporter Danny Veys maakte samen met Francis Soenen een kano uit vlas. Het is symbolisch in de stad van de vlasnijverheid Kortrijk dat ze hun kano zondagmiddag voor het eerst te water laten. "Hij drijft goed en vaart snel: we zijn tevreden met het resultaat!"

58 dagen na de bouw van hun vlaskano, laten Danny Veys en Francis Soenen hem voor het eerst te water, op de Leie in Kortrijk. "We trainen hier altijd voor onze wedstrijden", zegt Francis Soenen. "Dus leek het ons mooi en symbolisch om net hier in de stad van de vlasnijverheid een kano uit vlas te maken én ook uit te testen." De kano slaagde zeer goed voor de test.  

Enig in Europa

De kano van Danny en Francis is de enige in heel Europa die uit vlas is gemaakt. "Vlas komt meer en meer voor als composietmateriaal", legt Francis Soenen uit. "We hadden al meerdere keren een kano gebouwd in cederstrips. Maar omdat we altijd op de Leie trainen, wilden we heel graag eens een kano maken uit vlas. Als je vlas met epoxy combineert, kun je daar heel mooie zaken mee maken. We hebben de tekeningen van het ontwerp van een Amerikaan gekocht. En dat ontwerp eerst in ceder gemaakt, om een plug te hebben. Van die plug hebben we dan een mal gemaakt, die we nodig hadden om verder te kunnen gaan werken met vlasweefsel. Zo zijn we dan uiteindelijk tot dit resultaat gekomen!"

De mannen zijn fier op dat resultaat. "Deze kano is wel iets zwaarder dan een kano in cederhout, dat wisten we op voorhand, want vlas vraagt veel epoxy om het weefsel te verzadigen. Maar het ontwerp is goed en het is het ontwerp dat bepaalt of een kano snel is of niet. Deze is snel! We haalden een gemiddelde snelheid van 10 kilometer per uur."

Schenken aan museum

Danny Veys en Francis Soenen gaan nu enkele maanden trainen met hun vlaskano. "In juni gaan we er dan de Leie mee afvaren. Het bevaarbare stuk, vanuit Frankrijk tot in Gent, dat is 131 km." Daarna schenken de mannen de kano aan vlasmuseum Texture in Kortrijk. "Zodat iedereen kan zien wat de mogelijkheiden zijn met vlas en met vlasweefsel. De kano is 5,65 meter lang. Texture heeft er al een plekje voor voorzien. We hopen dat er veel bezoekers komen om de kano te bewonderen!"

Meest gelezen