Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Stationschef in voorlopige hechtenis na dodelijke treinramp in Griekenland, "verantwoordelijk voor dood van veel mensen"

De stationschef van Larissa in Griekenland, waar deze week 57 mensen om het leven kwamen bij een zware treinramp, is in voorlopige hechtenis geplaatst. De man wordt ervan beschuldigd "verantwoordelijk te zijn voor de dood van een groot aantal mensen". Daar kan hij een celstraf van tien jaar voor krijgen.

In de Griekse hoofdstad Athene zijn vandaag zowat 12.000 mensen bijeengekomen voor het parlement. Ze zijn kwaad na de dodelijke treinramp van afgelopen week die wordt toegeschreven aan menselijke fouten en nalatigheid op het spoorwegnet.

De demonstranten hielden borden omhoog met "Weg met de moorddadige regeringen". De protestactie kwam er na een oproep van studenten, spoorwegarbeiders en werknemers in de publieke sector. Voor het parlement lieten ze honderden zwarte ballonnen in de lucht ter nagedachtenis van de 57 slachtoffers. 

"We voelen een immense woede. De zucht naar winst en het gebrek aan maatregelen om passagiers te beschermen hebben geleid tot de ergste treinramp in ons land", aldus Michalis Hasiotis, een vakbondsman die zich aansloot bij de optocht.

10 jaar gevangenis

De stationschef van de stad Larissa, waar de treinramp plaatsvond, zit nu in voorlopige hechtenis. De 59-jarige man is vandaag urenlang verhoord. Dat schrijven Griekse media. Hij zou de spoorwissels verkeerd hebben ingesteld, waardoor de passagierstrein op hetzelfde spoor terechtkwam als de goederentrein, die uit de tegenovergestelde richting kwam.

Hij zou zijn verantwoordelijkheid hebben erkend. De stationschef wordt er nu dus van beschuldigd "verantwoordelijk te zijn voor de dood van een groot aantal mensen". Volgens de Griekse strafwet kan hij mogelijk tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Premier vraagt vergiffenis

Eerder vandaag vroeg premier Kyriakos Mitsatokis in een Facebookpost vergiffenis aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij gaf ook toe dat de regering zich niet mag verschuilen achter menselijke fouten en kondigde nieuwe maatregelen aan om de veiligheid op het spoor snel te verbeteren.

Meest gelezen