WEER. Winter spartelt nog even tegen

© Shutterstock

Maandagnamiddag is het vaak zwaarbewolkt met plaatselijk enkele buien die op de Ardense hoogten een winters karakter kunnen aannemen. Over het westen verwachten we in de loop van de namiddag meer regen. De maxima liggen tussen 1 of 2 graden in de Hoge Venen en 7 of lokaal 8 graden over het westen van het land. Dat meldt het KMI.

mtm
Bron: belga, kmi

Maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag wordt het zwaarbewolkt met vooral in Vlaanderen geregeld regen. Elders valt er minder regen en eerder bij tussenpozen. Op de Ardense Hoogten valt er bij momenten sneeuw die tot een accumulatie kan leiden van enkele centimeters. De minima schommelen van -1 graad in de Hoge Venen en 5 graden aan zee. De zuidwestenwind trekt wat aan. Aan de zee wordt de wind vrij krachtig en draait hij naar westnoordwest.

Dinsdag wordt het betrokken met eerst voornamelijk regen in Laag- en Midden-België en wat sneeuw in Hoog-België. In de loop van de dag trekt de neerslag langzaam richting zuidoosten. De meeste neerslag lijkt bestemd voor het centrum van het land waar die kan overgaan in smeltende sneeuw of zelfs sneeuw. Ook in het noorden van het land is er winterse neerslag mogelijk, maar blijven de hoeveelheden beperkt. De maxima liggen tussen 1 en 5 graden en worden ten zuiden van Samber en Maas in de namiddag bereikt. Elders is dat reeds in de voormiddag en wordt het in de namiddag kouder onder impuls van een noordwestelijke wind.

In de nacht van dinsdag op woensdag valt er in de zuidoostelijke landshelft enige tijd (smeltende) sneeuw. In het noorden zou het al snel droog worden met mogelijk brede opklaringen. De temperaturen zakken naar rond het vriespunt in Vlaanderen en naar ongeveer -3 graden in de Ardennen. De wind wordt zwak en veranderlijk. In het ganse land moet er rekening gehouden worden met gladheid, hetzij door sneeuw, hetzij door gevaarlijke ijsplekken.

Woensdag start in de meeste streken zwaarbewolkt met buien van sneeuw in de Ardennen en smeltende sneeuw of tijdelijk sneeuw elders. Nadien wordt het droger vanaf het noordwesten, maar het blijft bewolkt. In de late namiddag of avond bereikt een nieuwe neerslagzone ons land vanaf het zuiden. Het wordt koud met maxima van -1 graad in de Hoge Venen, +1 of +2 graden in het centrum en aan zee en +3 graden in Belgisch Lotharingen.

Donderdag verlaat een neerslagzone met soms nog winterse neerslag ons land via Duitsland. Nadien is het even droger, maar in de loop van de namiddag wordt het wisselvallig met buien en opklaringen. Rond de middag liggen de maxima rond 0 graden op de hoogste toppen, rond 2 graden in Vlaanderen en rond 5 graden in Belgisch Lotharingen, maar tijdens de avond en nacht stijgt het kwik.

Vrijdag is het dan zachter bij maxima tussen 7 graden in de Ardennen en 11 graden in de Kempen. Het is vaak bewolkt met soms matige regen. Er staat een goed voelbare zuidwestenwind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen