Sanda Dia stierf in 2018 na een zwaar doopritueel bij studentenclub Reuzegom.© rr

Antwerps hof van beroep behandelt vanaf 13 maart de zaak-Sanda Dia

Het hof van beroep in Antwerpen buigt zich vanaf maandag 13 maart over de zaak-Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KU Leuven die in 2018 stierf na een zwaar doopritueel bij studentenclub Reuzegom. De familie van de jongeman en het openbaar ministerie hadden beroep aangetekend, omdat de rechter in eerste aanleg had opgemerkt dat ze alleen maar over de feiten in Vorselaar kon oordelen. De familie en de aanklager zijn het daar niet mee eens en willen dat er over het hele doopritueel wordt geoordeeld.

mtm
Bron: BELGA

Het proces tegen de achttien Reuzegommers in Hasselt werd in april vorig jaar stilgelegd. De voorzitster had toen opgemerkt dat ze enkel gevat was om te oordelen over de tenlasteleggingen die sloegen op de feiten van 5 december 2018 in Vorselaar. Op het zittingsblad werd genoteerd dat de feiten gepleegd vanaf het wekken van de schachten in Leuven tot aan het vertrek naar de blokhut in Vorselaar niet aan de beoordeling van de rechtbank werden voorgelegd. 

De advocaten van de familie van Sanda Dia zijn het met de zienswijze van de voorzitster niet eens en tekenden beroep aan. Ze vrezen dat de rechter hiermee al een onherroepelijke beslissing heeft genomen en dat de mogelijkheid bestaat dat de achttien Reuzegommers of sommigen onder hen niet bestraft zullen worden en/of hun verantwoordelijkheid voor de dood van Sanda Dia en de andere tenlasteleggingen kunnen ontlopen. Ook het openbaar ministerie ging in beroep. 

Het is nu aan het hof van beroep in Antwerpen om te oordelen of de zienswijze van de voorzitster al dan niet correct is. Volgt het hof van beroep haar, dan kan de zaak verder behandeld worden in Hasselt. Is het hof van beroep het niet met de voorzitster eens, dan kan het de zaak ‘evoceren’ of naar zich toe trekken en dan wordt de zaak ineens in graad van beroep behandeld. Om daarover een oordeel te kunnen vellen, wil het hof eerst van de hele zaak kennisnemen. Voor de behandeling van het dossier wordt een volledige week uitgetrokken.

Visolie drinken

Het doopritueel van Sanda Dia en twee andere schachten was op 4 december 2018 gestart in Leuven en kende de volgende dag een dramatische afloop aan een blokhut in Vorselaar. De drie jongemannen moesten urenlang in een zelf gegraven put gaan zitten, waar ze emmers ijskoud water over zich heen kregen. Ze moesten vieze dingen eten en grote hoeveelheden visolie drinken. Sanda Dia werd onwel en belandde in het ziekenhuis, waar hij op 7 december 2018 overleed. 

Achttien Reuzegommers werden doorverwezen naar de rechtbank voor het toedienen van schadelijke stoffen, mensonterende behandeling, onopzette­lijke doding en schuldig verzuim. Op het proces in Hasselt werden celstraffen van achttien tot zestig maanden gevorderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer