Direct naar artikelinhoud
Facebook

Lees hier wat Facebook tegen clickbait doet - u zult versteld staan

Facebook gaat clickbait aanpakken

"Als u dit leest, is uw leven nooit meer hetzelfde". Clickbait-koppen als deze zijn - de naam zegt het al - puur bedoeld om de argeloze lezer het verhaal binnen te hengelen. Koppen waar je tegen beter weten in toch even op moet klikken, want kennelijk mis je iets spectaculairs als je dat niet doet. Maar dikwijls zeggen deze koppen bar weinig over waar het artikel of filmpje werkelijk over gaat.

Ook op Facebook barst het van de clickbait-koppen. Het sociale netwerk gaat ze nu aanpakken met een speciaal algoritme. Dat vergelijkt koppen die worden geplaatst met woorden en zinsneden (zoals "wat er toen gebeurde") die vaak in clickbaittitels voorkomen. Als heel duidelijk is dat het om een clickbaitkop gaat, zal het bericht laag op de tijdlijn van gebruikers worden geplaatst. Het systeem is volgens Facebook vergelijkbaar met dat van spamfilters in e-maildiensten.

Gebruikers zullen er niet al te veel van merken, verwacht Facebook. Websites die het vooral moeten hebben van clickbait zullen hun Facebookverkeer wel duidelijk zien teruglopen, waarschuwt het sociale netwerk.