© Ward Schouppe

Brandweerzone Centrum oefent branden op grote hoogte in leegstaande woontoren Gent

De brandweerlui van zone Centrum oefenen de komende weken in een leegstaande woontoren in de wijk Nieuw Gent. Het is de bedoeling om er de specifieke gevaren van branden in hoge gebouwen beter te leren inschatten. De woontoren gaat binnen enkele maanden tegen de grond en is nu door de stad ter beschikking gesteld. Het is tien jaar geleden dat de brandweer nog een levensechte oefening in een hoog gebouw kon uitvoeren.  

Aan woontoren Jupiter in de wijk Nieuw Gent voeren brandweerlui van de zone Centrum (Gent en 17 andere gemeenten) de komende weken grote brandoefeningen uit. De stad Gent geeft er de toestemming om branden op grote hoogte te simuleren. De toren staat leeg en gaat binnen enkele maanden tegen de vlakte. "Het is een unieke kans voor onze brandweer, want het is 10 jaar geleden dat ze in zo'n realistische omgeving hebben kunnen oefenen", zegt burgemeester van Gent, Mathias De Clercq (Open VLD). Toen leenden de Rabottorens zich nog als oefenlocatie vlak voor ze gesloopt werden. 

"Extra complexe situaties"

"Branden in hoge appartementsgebouwen zijn ingewikkelder dan andere situaties. Er zijn meer bewoners, er is meer rookontwikkeling. De fysieke inspanning is vaak ook groter. De ladderwagen raakt maar 30 meter hoog, de rest van de verdiepingen moet geblust worden met brandslangen via de trappen. Het is belangrijk om interventies in dergelijke gebouwen goed te kunnen inoefenen", benadrukt luitenant Brecht Vandeburie. In de hele brandweerzone zijn er 50 'hoge' gebouwen, die tot 16 verdiepingen tellen. 

© Ward Schouppe

De brandweer oefent vandaag een situatie in waar brand is ontstaan op de 6e verdieping. Er doen meer dan 30 brandweerlui aan mee. Het vuur wordt gesimuleerd met 'brandpanelen' aan de ramen om te tonen waar er vuur is. Rookmachines zorgen dat de zichtbaarheid binnen laag is. Er liggen op verschillende verdiepingen ook poppen die geëvacueerd moeten worden. De brandweer gaat ook met echt vuur aan de slag bij een gecontroleerde brandhaard. "We gaan de komende maanden elke week oefenen", klinkt het bij Vandeburie. De toren zou nog tot juni gebruikt kunnen worden. 

"Enorm relevant"

"De brandweerzone Centrum telt zeker 1.000 brandweermensen. Het is enorm belangrijk om deze situaties in te kunnen oefenen. Er volgt telkens een grondige evaluatie om te zien wat er nog beter kan", besluit Vandeburie. Burgemeester De Clercq onderstreept de relevantie door te verwijzen naar een brand in een appartementsgebouw vorige week. "De meerwaarde van deze oefeningen is niet te onderschatten." 

BEKIJK - De brandweerlieden moeten zich een weg banen doorheen de rook:

Videospeler inladen...
© Ward Schouppe

Meest gelezen