Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © RV

Recent gepensioneerde vrouwen krijgen kwart minder pensioen dan mannen

De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt 23 procent, in het nadeel van vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van PensionStat.be, die maandag werden voorgesteld door minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Het cijfer is enkel van toepassing op recent gepensioneerden. De pensioenkloof bij reeds langer gepensioneerden is allicht nog een pak groter.

  1. Krijgen we vanaf maandag ook bij ons anti-Israël-protesten aan universiteiten? “Radicale acties zijn nodig, want niemand luistert naar ons”
    PREMIUM
    44

    Krijgen we vanaf maandag ook bij ons an­ti-Is­raël-protesten aan universi­tei­ten? “Radicale acties zijn nodig, want niemand luistert naar ons”

    In de VS hebben de pro-Palestijnse studentenprotesten al tot geweld geleid, en nu begint het ook in ons land te borrelen. In Leuven ging een student drie dagen lang in hongerstaking, terwijl studenten in Gent en Brussel dreigen universiteitsgebouwen te bezetten als de banden met Israël niet worden verbroken. “We zijn genoodzaakt over te gaan tot radicalere acties”, zegt Siska (23) uit Gent. “Er gaan dingen gebeuren”, zegt ook Johanna uit Brussel. Wat zijn de studenten van plan?
    Stad Brussel, Leuven, Gent
  2. IN KAART. Elke dag 42 meldingen van huiselijk geweld in Vlaanderen: dit zijn de cijfers voor uw gemeente
    PREMIUM

    IN KAART. Elke dag 42 meldingen van huiselijk geweld in Vlaanderen: dit zijn de cijfers voor uw gemeente

    Het aantal meldingen van fysiek huiselijk geweld in Vlaanderen gaat pijlsnel de hoogte in. In twintig jaar tijd kwamen er 73 procent meer meldingen binnen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Elke dag wordt er in Vlaanderen gemiddeld 42 keer melding gemaakt van een geval van fysiek intrafamilaal geweld. “Er is vaak één trigger die na een opbouw van conflicten huiselijk geweld in gang zet”, zegt criminologe Anne Groenen (UCLL en KU Leuven). Hieronder lees je de cijfers per gemeente.