Flickr

Gilkinet wil strenge straffen voor mensen die gevaarlijk rijgedrag promoten op sociale media

Wie op sociale media filmpjes post van roekeloos rijgedrag, moet gestraft worden. Dat vindt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De minister stelt boetes voor tot 1.000 euro en de intrekking van het rijbewijs tot een jaar. 

Mensen die snelheidsduivels, straatracers of ander gevaarlijk rijgedrag verheerlijken via filmpjes op sociale media, moeten gestraft worden. Dat staat in een voorstel dat federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op de tafel van de regering heeft gelegd. Het voorstel moet nog besproken worden.

"De openbare weg is geen Formule 1-circuit. Straatraces zijn onaanvaardbaar en hierover opscheppen op social media is ontoelaatbaar. Door filmpjes te posten van chauffeurs die 200 km/u rijden op de autostrade, moedigen ze dat slecht gedrag aan. Dat kunnen we niet aanvaarden."

Tot 1.000 euro boete of een jaar zonder rijbewijs

Concreet stelt hij straffen voor van een boete tot 1.000 euro en de intrekking van het rijbewijs tot een jaar. Dat geldt voor iedereen die beelden plaatst op sociale netwerken van zichzelf of van de bestuurder waarvan hij passagier of toeschouwer is, die met veel te hoge snelheid op de openbare weg rijdt of de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengt. De politie kan de verspreiders en bestuurders vinden via sociale media en hen bestraffen.

De minister wil de overtreding ook duidelijk afbakenen: het rijgedrag moet doelbewust verheerlijkt worden. Op de overdreven snelheid kleeft Gilkinet geen cijfer. Dat is op basis van beelden niet altijd vast te stellen, maar de snelheid moet duidelijk ver boven de toegestane limieten liggen. Bovendien kan het criterium van het in gevaar brengen van andere weggebruikers overheersen.

Meest gelezen